Багато під салатом мають на увазі олів’є або оселедець під шубою. Всі вони заправляються майонезом, що досить важкувато вранці для шлунка. Краще приготування всіх культових салатів залишити до свят, а свій день починати з корисних зелених вітамінних страв без майонезу. Вони не менш смачні і поживні.
Салат «Вітамінка»
Цей салат стане відмінним супутником вашого ранку. Крім того, що він є джерелом корисних речовин, для його приготування не потрібно багато часу. Слід пошинкувати свіжу капусту, потім посипати її сіллю і гарненько пом’яти, щоб вона пустила сік. У тарілку до капусти додаємо ложку лимонного соку, оливкової олії, зверху посипаємо тмином. Замість нього можна використовувати смажені насіннячка соняшника чи гарбуза, також будь-яку зелень. Якщо ви не дуже любите кисло-солоний смак, додайте трохи цукру.
Салат «Сонячний»
Ця страва краще всіх підходить для гарного весняного ранку. Він дуже красивий і ніжний, а крім того нескладний у приготуванні. Потрібно приготувати кілька морквин, горіхи, родзинки, один апельсин і половинку грейпфрута, кунжутне насіння або кмин. Морквину слід почистити і натерти на крупній тертці, цитрусові розібрати на дольки і видалити плівки, потім порізати на невеликі шматочки. Салат заправляємо лимонним соком, крапелькою оливкової олії і бальзамічним оцтом, додаємо чайну ложку цукру.
Салат з кропиви
На жаль, цей салат можна готувати тільки влітку. Кропиву треба добре промити і обдати рази два окропом. Порізати листя, додати зелену цибулю і 2-3 зварених в круту яйця. Не треба багато солити, інакше салат вийти водянистим.
Ще один варіант. Листя молодої кропиви, кульбаби і щавлю, подорожника і зеленої цибулі пропустити через м’ясорубку. До отриманої маси додати 2 зварених яйця і кілька ложок олії. Потім потрібно посолити і прикрасити петрушкою або кропом. Такий салат додасть вам сил на весь день.
Третій варіант. Якщо у вас є більше часу, то можна приготувати дуже смачну страву із запеченої кропиви. Для цього потрібно півтора кілограма листя кропиви промити, дрібно порубати та змішати з 100-150 грамами бринзи, отриману суміш залийте 2 збитими з молоком яйцями. Далі змастіть форму вершковим маслом і викладіть масу. Також покладіть шматочки масла зверху. Запікати страву потрібно в сильно розігрітій духовці.
Вінегрет з сирою морквою і буряком
Відомо, що свіжі овочі містять більшу кількість вітамінів. Саме це вам і потрібно вранці. Тому традиційний рецепт вінегрету можна урізноманітнити: покласти туди половину необхідної кількості моркви та буряку вареними, а половину сирими. Варити буряк потрібно в шкірці, додавши трохи цукру та оцту для збереження кольору. Крім того в салат покладіть кілька варених картоплин, солоні огірки, порізаних кубиками – все як завжди. Можна додати зелений горошок, кріп або петрушку. І не зибудьте посолити і додати кілька ложок соняшникової олії. Салат досить ситний, так що до обіду ви протримаєтеся легко.
Фруктовий салат
Тут все просто. Приготування не займає багато часу, смак чудовий, інгредієнти корисніше нікуди. Для фруктових салатів можна використовувати будь-які фрукти, які у вас є: яблука, груші, цитрусові, банани, ківі та інші. Заправка теж може бути самою різною: лікери, шоколадні і ванільні креми, збиті вершки, мед або згущене молоко. Для ранку в якості заправки найкраще підійде нежирний йогурт. Прикрасити блюдо можна горіхами, родзинками, листочками м’яти, зацукрованими квітками.