Що таке фондю?

fondyuМагія живого вогню діє на більшість з нас. Звичайно, можна взяти намет і відправитися в похід за дружнім спілкуванням і ароматною їжею, прямо з багаття. На жаль, не завжди у жителів великих міст є можливість махнути на природу, забувши про повсякденні справи і насущні проблеми. Але вихід є – дозвольте собі задоволення у вигляді фондю!

З історії фондю. Ця страва родом з Швейцарії і являє собою цілий ряд страв, які готуються на відкритому вогні в спеціальному посуді і тут же вживаються в їжу. Саме слово «фондю» в перекладі означає «розплавлений». Характерною особливістю фондю є те, що це блюдо вживається в компанії і є невід’ємним елементом багатьох сучасних вечірок і дружніх посиденьок.

До сьогоднішнього дня дійшли історії про швейцарських пастухів, які коротали довгі зимові вечора за дружньою бесідою і спільним поїданням особливої ​​страви з вина, борошна і сиру. Пізніше трохи більше винахідливі французи та італійці розширили асортимент інгредієнтів, складових фондю, і значно збагатили рецептуру.

У чому готувати фондю? Для приготування фондю необхідна, перш за все, спеціальний жароміцний посуд – какелон, або простіше – фондюшница. У сучасних спеціалізованих магазинах їх безліч. Наприклад, керамічні підходять тільки для сирного і шоколадного фондю, більш високих температур вони вже не витримають. Більш міцні металеві годяться для м’ясного або рибного фондю. Є фондюшниці з чавуну з масивними стінками, вони практично не пригоряють. Сама універсальна – з нержавіючої сталі: легка, стильна і міцна.

Є електричні фондюшниці, але вони не набули широкого застосування, так як в цьому випадку відсутній живий вогонь і втрачається сенс приготування цієї страви, у якому процес приготування більш важливий, ніж результат.

Класичний варіант підігріву – свічка (для шоколадного фондю) або пальник. У магазині можна придбати вже готовий набір для фондю, що включає в себе також різноманітні аксесуари: соусники, блюдця і спеціальні вилочки з довгою ручкою з дерева або іншого матеріалу, що не проводить тепла.

Якщо приготування фондю викликає у вас утруднення, то вам на допомогу прийдуть різноманітні рецепти фондю, які зараз можна розшукати в будь-якій кулінарній книзі. І все-таки, самі основні і донині: сирне, м’ясне і шоколадне.

Сирне фондю – класичний варіант. У казанок, стінки якого попередньо натирають часником, кладуть дрібно нарізаний сир. Щоб він розплавився, фондюшницю трохи підігрівають. Слідом туди ж додають біле вино і трохи борошна для згущення страви, і також приправи за смаком. Гості вмочують у фондюшницю насаджені на вилки шматочки злегка підсушеного хліба або шинки. До страви обов’язково подають вино, причому, краще, якщо воно буде те ж саме, що і в казанку.

М’ясне фондю. Дуже ситна і смачна страва, як не дивно, придумане французькими ченцями. Замість сиру використовується масло, а хліб замінили м’ясом. Вино також вітається. Атмосфера трапези залишається незмінною.

Шоколадне фондю. У казанок наливають вершки і починають нагрівати. Для нагрівання достатньо звичайної свічки. У вершки додають гіркий шоколад. По тарілочках розкладають печиво, бісквіти і фрукти. Кожен з любителів солодкого вибирає відповідний для себе продукт, наколює на вилочку і вмочує в розігрітий шоколад.

Після настільки апетитних рецептів нескладно повірити, що вечірка з фондю просто не може не бути успішною. Море позитивних емоцій, невимушене спілкування, мирна і безтурботна бесіда – ось, що приносить фондю в нашу суєтливе життя. Господиня дому також має можливість взяти участь у загальних веселощах, а не метушитися на кухні, готуючи безліч страв. Гості беруть на себе її функції, абсолютно не переймаючись, а отримуючи задоволення від процесу, неспішно смакуючи вино і насолоджуючись надзвичайно смачним і ароматним стравою, приготованим, до того ж, власними руками. Фондю створено для спілкування та об’єднання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *