Головна > Кулінарні рецепти > Приготування суші в домашніх умовах

Приготування суші в домашніх умовах

Приготування суші в домашніх умовахСуші вже міцно закріпилися в нашому житті. Кількість ресторанів японської кухні росте з кожним днем. Однак щоб поласувати екзотичною стравою не обов’язково вирушати в дорогий заклад або ж шукати номер телефону доставки суші. Порадувати себе і сім’ю можна і домашніми суші.

Ця страва не так складно робиться, як може здатися на перший погляд. Для її приготування вам не знадобляться якісь незвичайні приладдя і уміння. В першу чергу підготуйте дуже гострий ніж, вам знадобиться бамбуковий килимок, який називається добродію, макісу або сушімакі, а також дерев’яна ложка для накладання рису. Звичайно, можна робити це і руками, але врахуйте, що рис досить липкий і не майстрам буде складно.

З чого готують суші?

Набір інгредієнтів може бути складений за вашим смаком. Обов’язково потрібно: норі (висушені морські водорості), васабі (японський хрін), Шода або гарі (маринований імбир). Якщо ви хочете приготувати роли «Каліфорнія», підготуйте також свіжий огірок або авокадо, крабові палички і м’який сир.

Приготування рису

У магазині зараз можна знайти спеціальний рис для суші, але коштує він недешево, тому можна використовувати звичайний рис високої якості, але ні в якому разі не довгий, так як він погано проварюється і не буде злипатися. Для кожного виду ролів, які ви плануєте зробити, потрібно буде близько чашки готового рису. В першу чергу промийте рис так, щоб вода стала чистою і прозорою. На це може знадобитися до 20 промивань в залежності від якості рису. У більшості рецептів говориться, що необхідно використовувати рівну кількість води і рису. Рис потрібно довести до кипіння, а потім проварити ще одну хвилину, далі накрити кришкою і тримати на повільному вогні 15-120 хвилин. Після того, відкривши кришку, залиште рис в каструлі ще на 10 хвилин. Потім викладіть рис в широкий посуд і рівномірно полийте його рисовим оцтом. Необхідно брати 1 столову ложку оцту на 1 чашку готового рису. Оцет можна приготувати самим. Для цього змішайте 1/3 чашки столового оцту, 1-1/2 ложки солі і 2 ст. ложки цукру.

Для пікантного смаку вам знадобиться імбир. Зазвичай в суші-барах поряд з основною стравою кладуть гіркий трохи імбир і соус васабі. Васабі також змішують з соєвим соусом в окремому блюдечку. Імбир можна приготувати в домашніх умовах. Потрібно: 250 гр. імбиру, 2 ст. ложки саке, стільки ж мірін (солодке рисове вино), 90 мл рисового оцту і 5 чайних ложок цукру. Імбир промийте в проточній воді, проваріть 1 хвилину в киплячій воді, остудіть і покладіть в стерилізовану банку, потім залийте отриманим соусом. Імбир готовий до вживання через 4 дні.

Нігірі суші

Це класичні суші. Для їх приготування в руку візьміть 2 ст. ложки рису і зліпіть довгастий циліндрик 2 на 4 см. зверху розмістіть шматочок сирого рибного філе, який повинен бути трохи більше, ніж грудочка рису. Акуратно намажте верхню сторону рису васабі. Можна використовувати різні морепродукти, але вони обов’язково повинні бути дуже свіжими. Поклавши філе на рис, потрібно перемотати їх тонкою смужкою норі.

Приготування ролів

Приготувати можна два види ролу: звичайний і ролл «навиворіт».

Почнемо з простого варіанту. Для цього на бамбуковий килимок кладуть аркуш водоростів норі, який на половину покривають рисом. Щоб рис не так прилипав до рук, змочіть їх водою з оцтом. Наріжте всі інгредієнти, які бажаєте бачити у ролі, смужками. Викладіть начинку в 1,5 сантиметрах від краю. Потім утримуючи інгредієнти, скручуйте норії одночасно піднімаючи килимок до верху. Скрутіть рол в рулет, поріжте його на шматочки шириною близько 2 сантиметрів. Зазвичай з одного ролу виходить 6-7 частин суші. Щоб закріпити добре край норії при скручуванні, змочіть його водою.

Трохи по-іншому готують ролли «навиворіт». На половину норі кладуть рис, потім зверху його можна посипати кунжутом або ікрою. Далі лист обережно перевертають на макісу таким чином, щоб рис знаходився між килимком і норі. Потім як і в попередньому випадку на водорості кладуть начинку, скручують рол і ріжуть на частини.

Роли можна подавати також, як і нагірі, з васабі, соєвим соусом або імбиром. Ось що потрібно для начинки найпоширеніших ролів:

Рол “Філадельфія”: огірок, авокадо, лосось, крем-сир типу «Філадельфія».
Рол «Каліфорнія»: авокадо, крабове м’ясо, свіжий огірок, ікра льоту риби.
Ролл «Хай-теку»: свіжий огірок, копчений вугор, смужки з яєчного омлету, кунжут.
Ролл «Курасіку»: огірок, тунець, авокадо, кунжут.

Начинки можна придумувати і самим, комбінуючи їх, як душі завгодно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *