Уважно вивчивши склад продуктів, представлених на прилавках магазинів, майже всюди можна знайти пальмову олію. Воно часто-густо знаходиться в маслі і маргарині, морозиві, шоколаді, згущеному молоці. Однак небагато з нас знають про те, що пальмова олія шкідлива. Властивості пальмової олії – шкода або користь?
В своєму складі пальмова олія містить насичені жирні кислоти рослинного походження які мають властивість довго зберігатись. При цьому властивості продуктів, які містять пальмову олію, не втрачаються, і їх смакові якості значно поліпшуються. Здається, це відмінна добавка, завдяки якій можна поліпшити зовнішність продукту, смак і продовжити йому життя.
Але, на жаль, на цьому всі плюси цієї добавки закінчуються. Мінусів у неї значно більше. Пальмова олія – це дуже дешеве джерело привабливого виду і смаку продукта. Але цей інгредієнт вкрай небезпечний для вживання в їжу.
Чим шкідлива пальмова олія?
Вживання жирних кислот рослинного походження в значній мірі схиляє розвитку таких серйозних захворювань, як атеросклероз, тромбоз судинного русла, отже, призводити до захворювань серця. Тому вживати пальмову олію шкідливо і просто не припустимо. Велика кількість пальмової олії міститься у вершковому маслі. Люди, що намагаються вести здоровий спосіб життя, давно віддали свій вибір на користь заміни вершкового масла на маргарин. Але вже давно і в маргарин стали додавати пальмове масло, і отже, використання їх у їжі стало вкрай небезпечним.
Звісно, існують деякі види маргарину, що не містять шкідливої пальмової олії, тому слід перед покупкою уважно вивчити склад продукта. Пальмова олія надає продуктам приємний смак, якого хочеться спробувати знову і знову. Це стосується різних продуктів швидкого приготування: варто зайти в будь містечко, де можна перекусити – й вам будуть запропоновані різноманітні страви накшталт картоплі фрі, гамбургерів та іншого. Проте всі вони містять ту саму шкідливу пальмову олію.
Потрапляючи в травний тракт, вона поступово потрапляє в шлунок і стає пластичною, достатньо липкою масою, яка не здатна повноцінно розщеплюватися і готова на своєму шляху закупорити все решта. Пальмова олія шкідлива й тим, що володіє сильною канцерогенною дією. В розвинутих країнах уже давно заборонили використання його в харчовій промисловості. Нажаль, у нас воно успішно процвітає.
Якщо вам небайдуже власне здоров’я та здоров’я близьких вам людей, то просто необхідно намагатися уникати вживання продуктів, що містять шкідливу пальмову олію. Пам’ятайте про те, що наслідки вживання її в їжу можуть бути незворотніми.