Багото хто з нас любить сир, а різноманіття видів цього продукту дає можливість вибрати сорт до душі навіть самому вимогливому гурману. А ще сир – це рідкісний виняток з правила про те, що все найкорисніше – неодмінно не надто смачне. Поговоримо про те, чим корисний сир.
Протягом багатьох століть у різних племен і народів сир займав почесне місце серед основних продуктів харчування. Це пояснюється кількома причинами:
– по-перше, як відомо, вміст кальцію в ньому перевищує аналогічний показник в інших молочних продуктах, а наявність в ньому вітамінів А і Е, амінокислот, жирних кислот і фосфору робить сир воістину корисним продуктом;
– по-друге , технологія виготовлення дозволяє йому зберігатися за кілька місяців (а іноді і років);
– по-третє, його смакові якості здатні завоювати кого завгодно.
Серед найпопулярніших країн, що спеціалізуються на виробництві сиру, можна назвати Швейцарію, Францію, Німеччину, Голландію, Італію, Латвію, Литву та багато інших. Практично немає жодної країни, де б цей продукт не виробляли. Але в перерахованих країнах за кілька століть напрацьовано до декількох сот – а то й тисяч – рецептів і сортів сиру.
Розрізняють декілька видів сиру: тверді сорти, м’які, копчений, плавлений. Крім того, сировина, з якої виготовляється сир, теж може бути взято від різних тварин: вівці, кози, корови, ослиці або кобилиці. Щоб зрозуміти різницю між сортом, видом і смаком сиру, його потрібно спробувати. Але для того, щоб перепробувати всі сорти одній тільки Франції, вам буде потрібно кілька місяців.
Якщо вам доведеться оцінити смакові якості м’якого Камамберу (Camembert) або Брі (Brie), ви вже ніколи не зможете відмовитися від нього надалі. Популярні сорти Дор Блю і Рокфор (Roquefort), виготовлені з овечого молока, неймовірно корисні своїм змістом кальцію і блакитною цвіллю, його рекомендують всім вагітним. Але в маасдама вміст кальцію ще вище, хоча його солодкуватий присмак не всім до вподоби. Зате його великі дірки стали неодмінним атрибутом мультяшних сирів.
Поряд з ними, у світі популярні і такі сорти твердого сиру, як англійська Чеддер, французький Манстер (Munster), голландська Едам, напівтвердий італійський сир Пармезан і Моцарелла, що використовується, переважно, в приготуванні піци.
Козячий сир має досить специфічний і, разом з тим, приємний смак, як і овечий, але це не заважає йому мати багато шанувальників. Про його користь чули всі. Є думка, що саме з козячого сиру найкраще засвоюються корисні речовини. Вважається, що найбільш корисними сортами сиру є ті, вміст жиру в яких вище (незважаючи на холестерин, яким лякають лікарі). Як правило, це сорти твердого сиру. Серед таких сирів можна назвати: Чеддер, Швейцарський, Голландський, Маасдам, Емменталь, Грюйєр, Ольтермані, Ламбер, козячий Шевр (Chevre).
За даними досліджень канадських і непальських вчених, найкориснішим вважається сир, вироблений з молока яків, що пасуться у високогірних районах Гімалаїв. У ньому виявлено найбільш високий вміст жирних кислот, так корисних нашому організму, незамінних для профілактики серцево-судинних захворювань, і навіть, таких захворювань, як діабет і рак.
Скільки потрібно з’їдати сиру?
Для того, щоб доросла людина могла заповнити добову потребу організму в кальцію за допомогою сиру, щодня йому необхідно буде з’їдати по 150-200 грамів твердих сортів (в плавлених сирах кальцію значно менше). Але оскільки сир – продукт калорійний, при щоденному споживанні краще обмежитися максимум 100 грамами, а інша кількість кальцію заповнювати за рахунок інших, менш калорійних, джерел. У 100 грамах твердого сиру міститься стільки ж кальцію, скільки у трьох склянках молока або в 700 грамах творогу, або в 650 грамах волоських горіхів, або в 400 грамах чорного хліба. Виходячи з цих даних, визначте, який продукт більше вам підходить в якості джерела кальцію.