Смажений рис – обов’язкове блюдо будь-якого китайського або японського ресторану. Хоча спочатку це блюдо з’явилося в Китаї, пізніше у вигляді гарніру воно розійшлося по всьому світу. Смажений рис відносно простий у приготуванні, але при цьому ситний і смачний, і вимагає лише кількох інгредієнтів в якості приправи. Деякі з цих інгредієнтів присутні практично у всіх рецептах смаженого рису, тоді як інші є особливостями кулінарних традицій конкретного регіону. Знаючи ці інгредієнти, ви зможете приготувати смажений рис і вдома, замість того, щоб вирушати за ним в ресторан.
1. Соєвий соус
Це одна з основних смакових добавок до смаженого рису. Замість того щоб посипати рис сіллю, його приправляють соєвим соусом, який, як правило, дуже солоний. Соєвий соус роблять з ферментованих соєвих бобів, відварених у воді. Існує декілька різновидів соєвого соусу, і кожен з них додасть смаженого рису свій особливий смак. Але можна розділити їх і на дві основні категорії: світлий соєвий соус не був витриманий, і він дуже солоний, тоді як темний соєвий соус витримують, після чого він стає більш густим і солодким.
2. Смажена олія
Смажений рис готують, швидко обсмажуючи відварний рис в гарячій олії у великій сковороді, яка називається вок. Олія не тільки робить рис хрустким, вона ще й дає йому смак. Традиційно рис смажать в суміші кунжутної і рапсової олії. Таку олію видавлюють з насіння кунжуту. Вона додає рису легкий горіховий смажений присмак, як у рисового печива. В якості смакової добавки можуть використовуватися і тваринні жири, у тому числі яловичий або свинячий жир.
3. Ароматичні овочі та спеції
У смажений рис найчастіше кладуть ароматичні овочі та прянощі. Часник, знаменитий своєю гостротою і підняттям настрою, овоч, ще перед додаванням рису дрібно ріжуть і обсмажують в олії, щоб він наситив його смаком і ароматом. Різана зелена і ріпчаста цибуля і селера – також часто використовувані інгредієнти. Ріпчаста цибуля дасть більше смаку, якщо пасерувати її в олії до прозорості до того, як додати рис. Роздавлений перець чилі і імбир, тертий або у порошку, теж часто використовується в рецептах смаженого рису.
4. Регіональні приправи до смаженого рису
У Японії смажений рис нерідко приправляють сію (солодким і густим різновидом соєвого соусу), устричним соусом (солоною коричневою рідкою приправою, зробленою з устриць) або кацуобусі (сухими пластівцями з тунця). У Таїланді в це блюдо додають тайський соус чилі і рибний соус. У Кореї смажений рис готують з кимчи – ферментованим, тобто, квашеною стравою з пекінською капустою. Жителі Індії і країн Центральної Азії додають в смажений рис порошок каррі. На Гаваях і інших островах Тихого океану в смажений рис кладуть кокоси, ананаси і навіть шинку зі спеціями.