Дієтологи вважають, що для нормальної життєдіяльності людина повинна з’їдати щодня як мінімум п’ять овочів (усього ж їх існує понад 100). Саме овочі допомагають боротися з найтяжчими захворюваннями, не вдаючись до ліків або ж болючим медичним процедурам. Але які овочі вважаються найкориснішими?
Зелені листові овочі – дана група овочів низькокалорійна, але в той же час містить значну кількість грубих волокон, а тому надає активізуючий вплив на перистальтику кишечника. Другий хліб – клітковина картоплі не робить подразнюючу дію на слизову оболонку кишечника і шлунку, а тому його можна їсти при деяких захворювань кишечника та шлунка. Картопля корисно включати в раціон і при хворобах нирок, що призводять до набряків, оскільки в ньому міститься величезна кількість солей калію. І незважаючи на те, що користь картоплі останнім часом піддають сумнівам і виключають з багатьох дієт для схуднення, багато вчених упевнені в тому, що це самий корисний овоч у світі.
Дивовижне «яблуко любові» На кінець літа – початок осені припадає пора збору помідорів. Томати незвичайно корисні при хворобах серцево-судинної системи. Наявність у томатах лимонної і яблучної кислот дозволяє підтримувати в організмі кислотно-лужний баланс, а фітонциди в їх складі мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Лікопен, що міститься в томатах, благотворно впливає на роботу мозку.
Багато лікарів впевнено в тому, що найкорисніший овоч – це морква. Морква по вмісту каротину перевершує ряд інших овочів, крім того, вона багата солями калію, а тому рекомендується при різних хворобах серцево-судинної системи. Прихильники всього натурального рекомендують включати моркву в раціон людей, що мають хвороби кишечника та шлунка, нирок, а також при запорах. Якщо загострюються деякі захворювання (наприклад, виразкова хвороба шлунка, гастрит) моркву рекомендують вживати в подрібненому або ж відварному вигляді.
Капуста брокколі найбільш унікальна з усіх видів капусти. Вміст у ній значної кількості вітаміну С дозволяє вживати її для зміцнення імунної системи, кальцію – для підтримки здорового стану шкіри, марганцю – для знешкодження отрут в організмі, кальцію – для зміцнення кісток. Баластні речовини, що входять до складу брокколі, виводять з організму токсини і «розшлаковують» кишечник. Крім цього, в капусті брокколі містяться індоли – сполуки азоту, що дозволяють проводити профілактику раку.
Ще одна версія вчених: самий корисний овоч – кабачок. З давніх пір кабачок був відомий людині не тільки як продукт харчування, але і як цілющий засіб. У його складі відсутні харчові волокна, що викликають подразнення ШКТ, крім цього, кабачок – адсорбент, поглинаючий токсичні речовини, холестерин, зайву рідину. Цей овоч має і сечогінним ефектом, а калій в його складі позитивно впливає на роботу серця і органів кровотворення.
Цибуля – «Овоч від семи хвороб» – недарма вважається панацеєю від усіх хвороб. Він благотворно впливає на роботу щитовидної залози, печінки, крім цього покращує імунітет.