Кожна турботлива і грамотна господиня розуміє, як багато користі можна отримати в зимовий період від заморожених продуктів, особливо якщо мова йде про ягоди. А скільки різноманітних страв можна приготувати з заморожених ягід! Потрібно лише знати, яким чином правильно зберегти до приходу весни всі біологічно цінні речовини.
Загальні правила
До заморожуванні ягоди потрібно ретельно готувати – мити і перебирати, залишаючи лише найкраще. Ягоди в більшості своїй є продуктами ніжними, тому краще проводити заморозку розсипом на аркушах паперу або плоских тарілках, при цьому можна легко зберегти їх форму і зовнішній вигляд. Велика кількість місця вони будуть займати лише в перший час. Адже після повного заморожування їх потрібно буде перемістити в контейнери, щільно закривши кришкою, і зберігати таким чином у морозильних камерах.
Важливо поміщати заморожені ягоди в щільно закритих контейнерах, оскільки вони легко можуть увібрати запах з холодильника від інших продуктів (наприклад, риби). Але, безумовно, головним правилом цього процесу є те, що заморожувати різні види ягід потрібно окремо.
І за своїми, «ягідним» законам. Далі розглянемо нюанси заморожування різних ягід. Як заморозити полуницю? Цю улюбленицю дітей і дорослих можна заморожувати декількома способами. Якщо ви бажаєте зберегти її цілими ягодами, потрібно, попередньо промивши, проморозити на плоскій поверхні (укладати необхідно в одні шар), а після цього помістити в наявну ємність і поставити в морозильник. Також можна виготовити смачний десерт з полуниці на зиму, заморозивши цілі або трохи роздавлені ягоди разом з цукром.
Як заморозити малину? Щоб заморозити на зиму малину, варто використовувати сорти з м’якоттю темного кольору. Потрібно відібрати щільні ягоди малини, попередньо видаливши кожну помяту, пошкоджену або недостиглу, а також зі слідами від шкідників. Якщо є личинки малинового жука, потрібно занурити ягоди на одну-дві хвилини в розчин кухонної солі, після чого видалити білих личинок, а малину двічі помістити в друшляку в чисту воду. Далі протягом 10-15 хвилин обсушити ягоди і заморозити окремо або з цукровим піском.
Як заморозити смородину? Цю кориснішу ягоду можна легко заморозити сухим способом, поклавши в контейнери або целофанові пакети, або у вигляді пюре – як з цукром, так і без (за вашим бажанням).
Як заморозити агрус? Ягоди агрусу необхідно добре вимити, прибравши плодоніжки, засохлі суцвіття і кісточки. Після цього потрібно пересипати цукром і укласти в ємності невеликого розміру.
Як заморозити чорницю? Ягоди необхідно ретельно вимити і просушити. Далі скласти в поліетиленовий пакет або пластикову ємність, помістити в морозильник. Можна перетерти чорницю з невеликою кількістю цукру.
Як заморозити журавлину? Перебрані і вимиті ягоди журавлини потрібно обсушити на махровому рушнику, покласти в невисоку ємність (намагайтеся, щоб ягоди не торкалися одна одної для запобігання змерзання) і помістити в морозильник до повного заморожування, після чого пересипати в інші контейнери. Ця полезнейшая ягода є також самої невибагливої щодо зберігання. Якщо ягоди є цілими, неушкодженими, можна їх і до весни не заморожувати. При цьому, що характерно, вони не втрачають свої смакові і цілющі властивості.
Заморожені ягоди є не просто смачним джерелом вітамінів, а й чудовим засобом прикраси різних блюд. Тому не варто тягнути – при появі цих корисних продуктів будинку необхідно відразу ж братися за процес заморозки.