Навряд чи знайдеться на планеті Земля хоч один щасливчик, який ніколи в житті не відчував нападу печії. У багатьох з нас неприємне відчуття печіння виникає внаслідок порушення режиму харчування або звички вкладатися спати з повним шлунком.
Печія, яка з’являється рідко, не є приводом для обов’язкового візиту до лікаря – досить самостійної корекції раціону харчування. Якщо ж печія стала звичною супутницею, то відвідати гастроентеролога необхідно, так як мова йде про початок і розвиток небезпечної гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Надходяча в стравохід кислота травмує його стінки, що може призводити до виразок.
Хто в групі ризику по частій появі печії? Люди з надмірною вагою, курці, любителі їсти на бігу, вагітні. Спровокувати напад може вживання в їжу пряної і напханої спеціями їжі, шоколаду, помідорів, кави і алкоголю.
Якщо виключити всі «обтяжливі» чинники, то поява печії може бути пов’язано з супутніми патологіями – наприклад, грижею стравоходу або гастритом, виразкою.
Ось чому важливо зрозуміти, що стало причиною частих нападів печії. Якщо харчування або шкідливі звички, то терапія буде спрямована на корекцію саме цих провокуючих факторів. Якщо ж печія є наслідком іншої хвороби, то лікувати в першу чергу необхідно саме причину.
Засоби, що допомагають в боротьбі з печією, називаються антацидними. Вони локалізують викид соляної кислоти в стравохід і відновлюють його стінки, регенеруючи клітини. Варто пам’ятати, що не всі антациди безпечні при тривалому безконтрольному застосуванні! Деякі з них можуть провокувати розвиток повторної печії, викликаної прийомом самого препарату. Все вищесказане відноситься, в першу чергу, до антацидів, до складу яких входять содоподібні компоненти.