Головна > Поради > Як їсти помелу

Як їсти помелу

Як їсти помелу

Вага круглого м’ячика помело іноді може досягати десяти кілограмів: це найбільший плід серед своїх цитрусових родичів. На вигляд помело може бути зеленим, проте смак у плода солодкий, з легкими нотками гіркоти. Щоб дістатися до стиглої м’якоті, потрібно знати кілька секретів: їсти помело не так-то просто, дотримуючись при цьому всіх правил застільного етикету.

Що таке помело

Помело росте на вічнозеленому дереві в районах субтропіків і тропіків і являє собою гігантський цитрус. Іноді його називають близьким родичем грейпфрута або плодом, отриманим в результаті схрещування апельсина і грейпфрута. Але насправді це самостійна рослина сімейства цитрусових. Свою назву і плід, і дерево отримали від англійського слова pomelo, в російській мові його часто величають «помела» або «памела». Іноді цитрус називають «шедок» на честь англійського мореплавця шедок, вперше привіз помело в Вест-Індії з Малайзії в кінці XVII століття.

У плоді гіганта міститься велика кількість вітамінів групи В і А, а вітаміну С більше 53 мг на 100 грамів. Багатий помело мінералами калієм, кальцієм, фосфором, натрієм і залізом. Калорійність плода досить скромна: у ста грамах м’якоті міститься всього 25-40 ккал, саме тому ароматний цитрус включають в різні дієти для зниження ваги.

Як їсти помело

Спочатку плід потрібно очистити від товстої зеленої шкірки: він віддає її легко, набагато простіше, ніж апельсин, не ламаючись. Шкірку можна злегка надрізати, а потім очистити плід від білої плівки. Очищене ядро ??потім потрібно розрізати ножем на дві половинки і вийняти соковиту м’якоть вістрем ножа, кусочок за кусочком. М’якоть помело дуже пружна і туга, сік надійно захований в товстих капсулах вакуолей, тому важко нанести серйозний удар цитрусові, щоб він втратив вітаміни.

Зазвичай кісточки лежать вільно в твердих перетинках поруч з капсулами соку, їх потрібно витрусити і викинути або висадити в горщик на підвіконня. Підготовлену таким чином м’якоть помело можна їсти ложкою, руками, використовувати у фруктових салатах або як соус до м’яса. Цукор в натуральний помело додавати не потрібно, оскільки він набагато солодше грейпфрута.

Помело в східній і західній кулінарії

На Сході гігантський цитрус є одним з найпопулярніших плодів, ним замінюють повноцінний сніданок. Щоб відчути контраст смаків, солодкий помело подають до гострих і гарячих страв. Традиційними тайськими стравами з цитрусом є варені креветки з помело, гострий салат і «кошички» з бадьорить смаком. Часто шматочки очищеного помело тайці додають в солодкий перцевий соус: такий гостро-приторний смак надає страві нові нотки східного колориту. З товстої шкірки готують солодкі цукати, попередньо висушуючи шкірку.

У західній кулінарії помело використовують у суміші з іншими фруктами і цитрусовими для приготування солодких десертів і салатів, з йогуртами, лікерами і збитими вершками. З очищених часточок помело готують фруктову начинку для пирогів і пиріжків, рулетів і запіканок, варять желе і мармелад, джеми і варення. На святкові столи часто подають м’ясні, рибні салати в порційних салатниках з половини шкірки помело. Замість апельсина або грейпфрута солодкий сік цитруса застосовують для приготування соусу до страв з морепродуктів, запеченого м’яса або смаженої риби.

Це цікаво

Помело їдять не тільки в сирому, необробленому вигляді, він входить в різних соусів, салатів і других страв в національних кулінаріях Китаю і Таїланду. У Піднебесній цей цитрус-гігант дарують на Новий рік як символ благополуччя, процвітання і багатства. На багатьох релігійних святах китайці роблять підношення духам у вигляді дарів помело.

Користь цитруса не тільки в гідному вітамінно-мінеральному комплексі, він швидко нормалізує артеріальний тиск, перешкоджає утворенню пухлин, підвищує життєві сили, поліпшує настрій і очищає судини. Косметологи стверджують, що якщо щодня взимку протирати шкіру соком помело, до весни вона засяє молодістю і красою. Для жирної шкіри підійде чистий сік, для сухої – розбавлений з кип’яченою водою в пропорції 1:1.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *