У кожній третій кулінарній телепередачі що небудь готують з використанням руколи. Що це за загадковий овоч, і чим він корисний? На екрані телевізора ми бачимо, як з руколою звертаються дуже по-свійськи, немов рукола – продукт щоденного споживання. Але чому в такому разі люди нічого не знають про руколу і її корисні властивості? У цій статті ми розповімо про руколу все, що знаємо самі, і розглянемо її корисні властивості.
Рукола і користь, яку ми від неї отримуємо
Рукола відноситься до сімейства хрестоцвітних. У неї яскраво зелене листя, що нагадують листя кульбаби. Листя руколи і слід вживати в їжу. Крім корисних властивостей рукола володіє незвичайним смаком і пряним ароматом.
Корисні властивості листя руколи
Рукола – трава, і як будь-яка трава містить величезну кількість корисних мікроелементів. Вона приводить в тонус людський організм, є сильним енергетиком.
Ще однією корисною властивістю руколи є вміст у ній вітаміну С, каротину, мінеральних і дубильних речовин. У листі руколи містяться йод і флавоноїди, які, як відомо, зміцнюють стінки кровоносних судин. Завдяки своїм корисним властивостям рукола широко застосовується для лікування венозної недостатності і підвищеного артеріального тиску.
Можна подумати, що листя руколи складаються тільки з корисних речовин. Салат з руколи діє зміцнююче на нервову систему. Лікарям відомі корисні властивості руколи, і вони рекомендують її додавати в їжу при депресіях і стресах.
Рукола корисна для схуднення
Чергова корисна властивість руколи криється в тому, що вона нормалізує обмін речовин. А всі знають, що нормалізація обміну речовин допомагає в боротьбі із зайвою вагою.
Вплив руколи на чоловіче здоров’я
Серед людей рослина відома як афродизіак, так як позитивно впливає на ерекцію. Кухарі з Італії по «секрету» дали нам рецепт ось такого старовинного зілля для збудження пристрасті: 100 грам подрібненої руколи, 10 грам чорного перцю і 10 грам меду перемішуємо і приймаємо щоранку по одній чайній ложечці.
Чим ще корисна рукола
Руколу корисно вживати в їжу для підвищення рівня гемоглобіну в крові, виведення з організму зайвого холестерину, при недокрів’ї.
Лікарі радять їсти руколу хворим на цукровий діабет. Рукола приносить безсумнівну користь вагітним, бо містить в собі багато вітамінів і мікроелементів, а в період лактації рукола сприяє виробленню грудного молока.
Листя руколи – прекрасне природне сечогінне. Її корисні властивості використовують як дезінфікуючий засіб. Рукола корисна при подагрі, запаленні нирок і сечовивідних шляхів. Лікарями – онкологами рукола рекомендована для профілактики злоякісних пухлин.
Масло руколи для здоров’я волосся
Якщо ви страждаєте від випадіння волосся, то й тут вам прийде на допомогу це чарівне рослина. Втирайте у волосся дві чайні ложки олії руколи. Обмотайте голову рушником і залиште маску на ніч. На наступний ранок помийте голову. А через деякий час самі будете рекомендувати масло руколи як найкращий засіб проти випадіння волосся.
Використання руколи в кулінарії
Змащена оливковою олією рукола хороша і як окрема страва і як гарнір до морепродуктів, м’ясних, бобових або рибних страв. Рукола невибаглива і відмінно поєднується з іншими листовими овочами.
Також руколу кладуть в бутерброди. Ще її додають при приготуванні овочів, вершкових соусів, піц, різотто, сиру, холодних закусок і навіть в деякі десерти.
Навіть у насіння руколи є корисні властивості.
Олію з насіння руколи додають в консервовані овочі.
Щоб рукола краще виглядала в салаті, не ріжте її ножем. Порвіть листя руками. До речі, рукола погано зберігається, тому подавати до столу її слід відразу після приготування.