Головна > Поради > Правильне раціональне харчування – основа здорового способу життя

Правильне раціональне харчування – основа здорового способу життя

Правильне раціональне харчування - основа здорового способу життяДумаєте, що здорове раціональне харчування полягає тільки в тому, щоб постійно дивитися на годинник і в належний час їсти певні продукти? Не зовсім так. Звичайно, стежити за тим, що ви вживаєте, з чим, скільки і коли потрібно. Але фанатизм не вітається.

Раціональне правильне харчування – це частина здорового способу життя. Саме літо, коли природа дарує нам велику різноманітність свіжих овочів, фруктів і ягід, – найкращий час нарешті почати харчуватися правильно. Скорегувавши свій раціон можна поліпшити своє здоров’я, самопочуття, скинути зайві кілограми, поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів, менше дратуватися і стомлюватися.

Принципи здорового харчування:

1. Їсти потрібно тільки тоді, коли ви відчуваєте почуття голоду. Це відчуття з’являється після того, як організм перетравить всю їжу, з’їджену раніше і готовий приймати нову порцію. У наш час людині, харчуючись традиційними порціями і приділяючи таку кількість фізичних вправ, потрібно 3 дні, щоб відчути справжній голод! Тому, не йдіть на кухню після того, як ви прийшли з роботи. У більшості випадків до цього нас підштовхує не голод, а звичка. Якщо ви не голодні – пропустіть прийом їжі, а також поступово зменшуйте обсяги порцій.

2. Їсти тільки в певний час. Якщо ви будете дотримуватися раціону, то вбережете свій організм, по-перше, від переїдання, запорів, тяжкості в шлунку, печії, а по-друге, відівчившись від поганої звички їсти на ніч, поліпшите свій сон, нормалізіруете обмін речовин і роботу внутрішніх органів .

3. Що стосується кількості їжі, не кладіть їжу у велику тарілку. Не готуйте великі порції. Їжі має бути стільки, щоб вона вмістилася в долонях. При правильному підборі продуктів, така порція буде цілком достатньою, щоб відновити запаси енергії.

4. Необхідно пережовувати їжу ретельно. Фахівці в області здорового харчування кажуть, що здорова людина має пережовувати їжу 50 разів, хвора – 100. Таким чином людина швидше насичується. Східні доктрини говорять, що через зуби і порожнину рота людина також вживає енергетичну їжу.

5. Їжа повинна бути натуральною. Їжте тільки те, в користі чого впевнені. Звичайно, при здоровому раціоні харчування виключити потрібно всі продукти, які містять консерванти, барвники, хімічні елементи. На жаль, у наш час, майже все в магазинах ненатуральне, тому намагайтеся мінімалізувати вживання ненатуральних продуктів. Ще краще – не купувати, а готувати страви тільки самому.

6. У процесі приготування їжі, використовуйте мінімум термічної обробки їжі. Кожен продукт в сирому вигляді містить велику кількість корисних речовин, які під впливом високих температур зникають. Зверніть увагу не тільки на страви європейської їжі, а й на східної. Не обов’язково ставати вегетаріанцем або шанувальником роздільного харчування, потрібно тільки стежити за тим, що ви їсте. Доведено, що при температурі 85-100 градусів корисна мікрофлора припиняє діяльність, а ферменти їжі інактивуються.

7. Намагайтеся не змішувати продукти. Через те що сучасна людина звикла до великої кількості салатів, супів, гарнірів, соусів і приправ, справжній смак продукту не відчувається. Популярні сьогодні роздільне харчування і монодієти дають людині відчути весь смаковий спектр звичайних продуктів. Чим їжа перебуває ближче до природи, тим більше корисних речовин отримає ваш організм.

8. Готуйте їжу з любов’ю для себе і своїх близьких. Блюдо стає смачним не тільки завдяки різним секретам кулінара, а й шляхом збагачення енергетикою кухаря. Якщо перед готуванням очистити свої думки, страва обов’язково вдасться.

На практиці це виглядає так. Вранці замість приготування бутербродів або омлету, зробіть для себе кашу. Замість печива з’їжте яблуко, хліб намазуйте НЕ шоколадним кремом, а медом або варенням, замість чашки кави – випийте сік або молоко. Беріть з собою на роботу не бутерброди або ще гірше супи і вермішель швидкого приготування – а салат, трохи гарніру, овочі або ягоди. Не їжте пізно ввечері. Останній прийом їжі повинен бути хоча б за 3-4 години до сну.

Ці вісім правил не такі вже й складні, щоб не зуміти їх дотримуватися. Найчастіше людині шкодить саме звичка і небажання підкорятися новим правилам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *