Головна > Поради > Корисні властивості малини для краси і здоров’я

Корисні властивості малини для краси і здоров’я

Корисні властивості малини для краси і здоров'я

Про корисні властивості малини для краси і здоров’я

Мабуть, всім відома малина або “ведмежа ягода”, як її ще називають. Вона червоним рядком проходить в наших казках, всім відоме малинове варення – найголовніші ліки від застуди, малинові наливки, настоянки та мармелади улюблені дітьми.

Батькіщина малини – Азія, звідки вона поступово поширилася по средньоземноморью, Сибіру, ??Європі, Північній Америці та по всьому світу.

Дику малину на Русі збирали завжди дуже активно, вона цінувалася за свої корисні якості і солодкий смак, адже в давнину солодощі були тільки натуральними. Перші плантації малини на Русі заклав Юрій Долгорукий на початку 12 століття.

Культивувати малину почали греки, пізніше вирощуванням малини зайнялися римляни, і вже потім вона поширилася на Британські острови.

Малина любить тінисті ліси, таке звані “малинники”, цвіте малина з травня по липень, а через місяць з’являються перші плоди.

Корисні властивості малини

Малина лікує, годує. Малинове варення – головний помічник при застуді. Досить лише кількох ложок такого варення з гарячим чаєм, щоб хвороба відступила. Тіло покривається потом, малина починає активну роботу і “сім потів” вам гарантовані. Головний корисний компонент ягоди – саліцилова кислота, яка входить до складу більшості жарознижуючих ліків. Однак засвоюється вона організмом з малини набагато краще, ніж синтезована. Але не тільки ця якість відрізняє малину. Вона містить речовини, які відповідають за пружність шкіри, рівний і красивий колір обличчя, загальний тонус організму. Фолієва кислота, що входить до складу малини, дуже корисна вагітним жінкам, а також тим, хто до цього прагне. Вміст великої кількості міді в малині допомагає запобігати депресії і пригнічений настрій, адже недарма мідь – обов’язковий компонент антидепресантів. З корисних вітамінів в малині містяться А, В2, Е, С, РР. У насінні ягід малини міститься 22% жирної олії. Ягоди містять 11, 5% цукрів (сахароза, глюкоза, фруктоза), органічні кислоти (яблучна, лимонна, саліцилова), пектин (0,9%), 4-6% клітковини, дубильні речовини, антоціани, флавоноїди, мікро-і макроелементи (калій, залізо, мідь, кальцій, цинк, кобальт, магній). Крім того, в садовій малині саліцилової кислоти набагато більше, тому вона корисніша лісової при лікуванні застуд.

Малина допомагає не тільки при застуді, а й при недокрів’ї, гіпертонії, атеросклерозі, допомагає в боротьбі з хворобами шлунково-кишкового тракту і захворюваннями нирок. Малина здатна знищити бактерії золотистого стафілокока, цвілевих грибів і спори дріжджів. У листі малини містяться речовини, які підсилюють гладку мускулатуру матки і кишечника. Ця ягода має зупиняючцу дію на кров, а також підвищує апетит.

Смачна малина

Дику і садову малину їдять у свіжому вигляді, з вершками, роблять морси, муси, сиропи, компоти, варення, киселі, джеми, пастилу, мармелад, використовують в спиртних напоях (настойки, вино, лікери, наливки), роблять квас. Ягоди сушать або заморожують.

Зібрану малину можна недовго потримати в холодильнику, не довше двох днів. Намагайтеся не затримувати з переробкою. Перед початком переробки малину слід ретельно промити, відокремити зіпсовані ягоди, після чого дати їм обсохнути. При заморожуванні малину слід розстилати тонким шаром на плоскій поверхні і тільки після цього можна укладати її в контейнери і ставити в морозильник на зберігання.

Малину можна використовувати не тільки в солодощах, а й в приготуванні оцту або соусів. Малиновий оцет можна приготувати самостійно. Для цього в пляшку з оцтом (але не з оцтовою есенцією!) всипте ягоди, додайте трохи цукру. Оцтом з малиновим ароматом заправляють салати або додають при приготуванні м’ясних соусів.

Найсмачніший і простий десерт з малиною – ягоди з вершками, які можна підсолодити і збити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *