Рішення про приготування майонезу вдома може виникнути або після перегляду чергової передачі про шкоду продуктів харчування, або при виникненні бажання поекспериментувати. По яким причинам ви не вирішили робити майонез в домашніх умовах, ви робите правильно. Домашні страви не можуть зрівнятися за своєю користю і якістю з продуктами виробництва. Крім того, ви самі зможете створити саме той смак, який вам подобається. Домашній майонез приготувати коштує набагато дешевше, а крім того дуже просто.
Навіть якщо ви звикли завжди купувати пачки в магазині, не полінуйтеся витратити кілька хвилин для того, щоб переконатися в тому, що домашній майонез має ряд незаперечних переваг перед магазинним. Кулінари кажуть, що більшість людей не тільки ніколи не їли справжній майонез, але ніколи й не бачили його.
Давайте подивимося з чого повинен складатися майонез згідно класичних рецептів
1. Сирі яйця. Якщо ви вважаєте, що яйця в магазинному майонезі виглядають так, як і на його упаковці, то ви помиляєтеся. У більшості випадків виробники вдало використовують для замін яєчний порошок. Для приготування справжнього майонезу необхідні свіжі яйця. Жовток повинен мати приємне яскраве забарвлення. Не варто використовувати яйця водоплавних птахів, які не варто вживати не варивши. А нам це не підходить. Яйця слід акуратно розбити в миску, понюхати щоб переконатися в якості. Потім ретельно відокремити білки від жовтків.
2. Олія. Хороший майонез повинен містити не менше 70% рослинної олії. Найкраще вибирати рафіновану оливкову олію, так як вона не має специфічного запаху, майонез можна буде використовувати в різних стравах. Якщо ви хочете використовувати іншу рослинну олію, обов’язково зверніть увагу, що вона має бути рафінованою.
3. Сіль і цукор. Краще всього якщо у вас є можливість замість цукру додавати натуральні речовини, наприклад, фруктозу.
4. Оцет і лимон. Лимон добре підходить в якості природного підкислювача. Не потрібно застосовувати для цих цілей лимонну кислоту або столовий оцет. Яблучний оцет теж не підійде. Смак майонезу вас потім не порадує.
5. Гірчиця. Якщо після приготування хочете говорити близьким, що ви приготували не простий майонез, а майонез «Провансаль», додайте трохи гірчиці, але не більше 1 столової ложки. Підійде і гірчичний порошок. Смак такого майонезу буде трохи пікантним.
6. Добавки. За смаком в майонез можна додавати різні спеції і трави, кріп, огірочки, сир, часник, цибулю і інше. Все залежить від ваших смаків і уяви.
При приготуванні всі інгредієнти повинні бути однієї температури, тому краще за кілька годин дістати з холодильника. Процес приготування починається з відділення двох жовтків від білків, далі додаємо пів чайної ложки солі і чайну ложку цукру. Кладемо все це в глибоку ємність і збиваємо. Але тільки не руками, використовуйте призначений для цього вінчик або міксер. Збивати потрібно за годинниковою стрілкою поки не розчиняться сіль і цукор. Після цього, не припиняючи, збивати, додайте акуратно рослинну олію. Зазвичай на два жовтки беруть склянку рослинної олії. У цьому випадку соус буде дещо густий, якщо ви хочете рідкіше – додайте більше олії. Після того як всю олію додано, майонез набуває однорідний жовтуватий колір. на завершальному етапі необхідно покласти чайну ложку гірчиці і столову ложку свіжовичавленого лимонного соку. Ось і все! Вийшов смачний майонез.
Звичайно, може здатися, що в домашніх умовах, продукт виходить трохи дорожче, але якщо ви звикли купувати дорогий майонез, то набагато краще буде приготувати його самому. Крім того він буде володіти однією незаперечною властивістю – без шкідливих компонентів.
Цукор, сіль, гірчиця береться в таких малих кількостях, що в розрахунок їх можна навіть не брати. Залишається склянка рослинної олії, 1 яйце і лимон. Якщо брати оливковуолію, то вийде дорогий варіант. Але його можна припасти для особливих днів, а в звичайному житті використовувати рафіновану соняшникову олію.
Порівняйте смак домашнього і покупного майонезу. Що смачніше?