У звичайному житті ми не дуже стежимо за собою, поки ми за столом. Все одно ж ніхто не бачить, адже так? Тому в ресторані або на якійсь серйозній зустрічі починається так зване «хто на що здатний». Так от, щоб ви не потрапляли в курйозні ситуації, спеціально для вас я підготувала 7 основних правил етикету, яких потрібно дотримуватись за столом.
1. Сидіть рівно
По тому, як ви сидите за столом, про вас будуть судити оточуючі. Намагайтеся не спиратися ліктем на стіл, спиратися можна і зап’ястям. Також непристойним вважається витягати ноги під столом, уявіть скільки незручностей це заподіє сусідові навпроти.
2. Як себе покажете, так і запам’яєтеся
За столом вести себе потрібно дуже спокійно і виховано. Намагайтеся не соватися і не крутитися на стільці. І я вас прошу – ніяких ігор, хлібних кульок і “чамкання”.
3. Пийте – запивайте, але не перестарайтеся
Для кожного напою придуманий спеціальний стакан / келих / фужер / чарка. Якщо ви запиваєте їжу, спочатку все ретельно прожуйте і проковтніть, потім тільки беріть напій. Неетичним вважається заповнювати келих тільки собі. Перш ніж налити собі, наповніть келих сусідові. Однак, якщо ви жінка, на вас це правило не поширюється – попросіть про це сусіда-чоловіка. Коктейлі, вино і коньяк прийнято пити маленькими ковточками. Горілка п’ється відразу, до дна. Шампанське можна пити як повільно, так і в один ковток.
4. Що стосується приладів
Основними інструментами, призначеними для трапези, є ложка, виделка і ніж. Всі прилади розташовуються навколо тарілки відповідно до черговості подачі блюд. Десертні розташовані перед тарілкою, прилади які, призначені для основних страв розташовуються з боків. Раджу вам запам’ятати, що все, що розташоване праворуч від тарілки, береться, відповідно, в праву руку, а все, що зліва – в ліву. Якою рукою брати десертні прилади підкаже вам спрямованість ручки. Якщо вона спрямована вправо – правою, якщо вліво – навпаки. Якщо ви упустили прилад, не слід кидатися його піднімати, попросіть його замінити.
5. Забруднилися? Не біда!
Серветки є головним помічником дотримання чистоти та охайності за столом. Безпосередньо перед їжею серветку потрібно розгорнути, скласти удвічі і покласти вигином до себе на коліна. Ні в якому разі не чіпляйте краєчком її за комір, так не прийнято. Якщо ви забруднили кінчики пальців, акуратно витріть їх об верхню сторону серветки на колінах. Губи нею не витирають, а ніби промокають. Якщо у жінки густо нафарбовані губи, вона повинна для цього використовувати не накрохмалену серветку, а звичайну паперову серветку. Не раджу використовувати серветку замість носової хустки або рушника. Якщо ви ненавмисно упустили свою “помічницю”, попросіть її замінити, з підлоги її піднімати не потрібно.
6. Руками або приладами?
Хліб беріть руками, їдять його, відламуючи по шматочку. Рибу прийнято їсти виделкою, акуратно очищаючи від шкірки спочатку з одного боку, потім з іншого. М’ясо завжди тільки ножем і виделкою. Руками можна їсти тільки дичину (куріпки та птицю-гриль, а ще – реберця і крильця). Яйця всмятку їдять маленькою ложечкою, якщо це омлет або яєчня – прилад вибирають залежно від консистенції страви. Крабів, омарів, креветок, лангустів і раків теж їдять руками.
7. А поговорити?
Як же так, поїли, випили, а розмовляти хто буде? Цілком природно, перебуваючи в компанії, знайти собі співрозмовника. В основному, звичайно, на їх роль припадають сусіди по столу. Не розмовляйте занадто голосно, те ж саме стосується сміху. До речі, не говоріть з набитим ротом! Це так неестетично!
Ось, загалом, і всі основні моменти поведінки за столом. Начебто нічого складного, чи не так? А як ви поводитеся за трапезою? Може, ви знаєте пару цікавих історій з цього приводу? Обов’язково поділіться з нами!