Не багато хто з нас розуміють або навіть читають етикетки на продуктах, і тому багато наших дієт з самого початку приречені на провал. Надії можуть бути не виправдані, особливо якщо мова йде про їжу. Головне правило здорового харчування: прочитайте етикетки, якщо ви не можете вимовити те, що там написано, швидше за все, для вас це не корисно.
Візьміть свою найулюбленішу «нездорову» їжу (фаст – фуд), яка перебуває у списку речей які крадуть ваші гроші, і прочитайте факти про неї, випишіть всі назви, які ви раніше не чули або ж не можете вимовити і пошукайте інформацію в інтернеті. Якщо все що ви знайдете не натуральне, будь-ласка, не їжте. І, про всяк випадок, якщо фраза «ти те, що ти їси» правдива, ось вам 11 речей, якими ви не хочете бути.
1. Частково гідрогенізовані олії
Частково гідрогенізовані олії мають таку ж консистенцію, що і вершкове масло, але з більш низькими показниками. Ці олії можуть сповільнити ваш метаболізм і сприяють розвитку діабету, раку і хвороби серця. Звичайно, органічна їжа не набагато корисніша, ніж неорганічна, але все ж, краще відмовитися від продуктів, що містять такі олії.
2. Штучні харчові фарбники і ароматизатори
Давайте визначимося, справжнє – краще. Але, насправді, якщо воно не натуральне, то звідки воно береться? Деякі штучні ванільні ароматизатори зроблені з відходів нафти або паперу, тим часом, як інші ароматизатори зроблені з купи інших хімічних речовин. Штучні барвники існують вже більше сотні років. Управління з контролю за продуктами і ліками забороняє нову добавку як перевірений канцероген. В даний час, це управління дозволяє користуватися тільки 10 барвниками, 4 з яких обмежені в застосуванні. Якщо на всі ці дослідження потрібні були довгі роки, тільки уявіть, що ми будемо знати через 100 років. Подумайте, а чи варті всі ці барвники вашого здоров’я?
3. Бромат калію
Бромат калію – те, що робить наше борошно, хліб і булочки добре зробленими і збитими. Було виявлено, що він викликає рак у тварин, і може бути небезпечний для людей навіть у маленьких кількостях. Ось чому в Каліфорнії на продуктах, які містять бромат калію, вимагають писати попередження про те, що він викликає рак.
4. Астаксантин
Більшість риби лосось, яку продають у магазинах, закуповують на фермах. Лосось харчується ракоподібними, в яких міститься астаксантин, що і робить м’ясо лосося рожевим. Відповідно лосось, який росте на фермі, не харчується ракоподібними і його підгодовують штучним астаксантином. Така добавка відбувається з кам’яновугільної смоли. Це не означає, що ви не можете тепер їсти лосося, але краще купувати вирощеного в його справжньому середовищі, ніж того, що привезли з ферми (якщо звичайно ви не любите кам’яновугільну смолу).
5. Бензойна кислота / бензойно-кислий натрій
Все це загальні консерванти молока і інших напоїв з низьким вмістом цукру, зернових і м’ясних продуктів. Ці консерванти тимчасово порушують нормальне функціонування травних ферментів і викликають головний біль, розлад шлунка, напади астми, і гіперактивність у дітей.
6. Бутилгідроксіанізол і бутильований гідрокситолуол
Це схожі антиоксиданти та хімікати нафтового походження, які додають у продукти містячі масла, для того щоб вони не псувалися. Ці хімічні речовини зазвичай міститися в сухариках, крупах, ковбасах, сушеному м’ясі та інших продуктах. Міжнародне агентство Всесвітньої організації охорони здоров’я з вивчення раку, вважають бутилгідроксіанізол неприпустимим канцерогеном для людини.
7. Кантаксантин
Не всі яєчні жовтки розвиваються однаково, тому вчені, які займаються сільським господарством, розробили пігменти, які дають жовтку той самий насичений золотий відтінок, який ми так любимо. Хоча кількість доданої речовини не великае, але тести показали, що велика кількість кантаксантина може викликати руйнування сітківки.
8. Емульгатори
Емульгатори продовжують життя хлібобулочних виробів, і дозволяють таким рідинам як вода і олія змішуватися. Багато знежирених і низькокалорійних продуктів використовують емульгатори, до їх числа входять заправки для салату, майонез або морозиво. Емульгатори, використовувані для їжі включають в себе агар, альбумін, альгінати, казеїн, яєчний жовток, моностеарат гліцерину, ірландський мох, лецитин і мило. Якщо ви не розумієте, в чому саме полягає проблема – це шкідливо для людей, у яких алергія на яйця і казеїн, до того ж кому захочеться з’їсти мох або мило? Цю проблему можна вирішити, наприклад, випікаючи хліб в домашніх умовах.
9. Кукурудзяний сироп з великим вмістом фруктози
Завдяки засобам масової інформації ви вже повинні знати, що це точно шкідливо. Фруктоза в невеликих кількостях не шкідлива, але кількість прихованої фруктози в їжі, просто страхітлива. Споживання у великих кількостях може викликати ожиріння у дітей, хвороби серця, підвищений рівень холестерину, і прискорене старіння.
10. Глутамат натрію
Глутамат натрію додають як підсилювач смаку в багато продуктів. Дослідження показали, що глутамат натрію, є причиною ущільнень у грудях, головного болю, і печіння в шиї і передпліччях.
11. Олестра
Управління з контролю за продуктами і ліками затвердило штучний жир в якості компонента продуктів для перекусу (для чого нам потрібно ще більше жиру мені не зрозуміти). Багато дослідників виступають проти Олестра, так як вона псує нашу здатність поглинати вітаміни з овочів і фруктів, що призводить до захворювання на рак і серцевих захворювань. Також це викликає рідкий стілець і інші проблеми з шлунково-кишковим трактом. І тепер Управління з контролю за продуктами і ліками вимагає етикетки, на яких буде написано, що продукт містить Олестра.
На жаль, ми не завжди знаємо, що містить їжа, яку ми купуємо, а наприклад, минулого року люди дізналися, що барвник кармін, який виробляє комаха, міститься в полуничному фрапучіно в Старбаксі. У цьому барвнику немає ніякої харчової або ж смакової користі. Це просто сік з розчавленого жука, який робить напій більш червоним. Так будьте ж освіченим споживачем. Їжте здорову їжу і будьте здорові!…