Люди, які живуть за суворими принципам вегетаріанства, позбавляють себе багатьох корисних речовин. Що їм загрожує?
Суворе вегетаріанство може збільшувати ризик розвитку тромбів, атеросклероз або «затвердіння артерій», які є ідеальними умовами для виникнення серцевих нападів і інсультів.
Вся справа в тому, що в раціоні вегетаріанців, як правило, не вистачає кількох ключових поживних речовин – в тому числі заліза, цинку, вітаміну В12 і омега-3 жирних кислот.
Хоча грамотна збалансована вегетаріанська дієта може забезпечити достатню кількість білка, це не завжди так, коли справа доходить до жирів і жирних кислот.
Як результат, вегетаріанці, як правило, мають підвищений рівень гомоцистеїну в крові і низький рівень «хорошого» холестерину. Обидва є факторами ризику для серцево-судинних захворювань.
Вчені прийшли до висновку, що вегетаріанцям необхідно роз’яснювати, наскільки ризиковано позбавляти себе омега-3 жирних кислот (жирна риба, волоські та інші горіхи) і вітаміну B12 (морепродукти, яйця), щоб допомогти боротися з цими ризиками.