Головна > Цікаві факти > Самий весняний напій – березовий сік

Самий весняний напій – березовий сік

Самий весняний напій - березовий сікБерезовий сік – дуже корисний продукт для людини. Завдяки його смаку і властивостям його поважають і люблять ще з часів Русі, не дарма ж березі присвячено так багато віршів і пісень.

Період початку виділення березового соку визначити точно не можна, оскільки це залежить від погоди. Якщо серед березневої відлиги він почав текти, то якщо знову похолоднішає, він може зникнути. Але в більшості випадків сік починає виділятися, коли з’являються перші промені весняного сонця, тане сніг і набухають бруньки. Закінчується «березовий сезон в середині квітня.

Збирати березовий сік потрібно в чистому лісі, оскільки дерева мають властивості вбирати вихлопні гази і інші шкідливі речовини. Зрозуміло, що ліс не повинен знаходитися біля автомагістралі або заводу.

Краще всього вибрати березу з широкою кроною і діаметром дерева не менше 20 сантиметрів. На висоті приблизно 20 см від землі слід зробити маленький отвір. Потрібно пам’ятати, що сік тече між деревиною і корою в поверхневому шарі, тому ні до чого проробляти глибоку діру. До отвору потрібно прикріпити напівзігнуту планку, за якою буде йти сік.

Вважають, що найкраще збирати сік між 12 і 18 годинами, так як в цей час він тече найсильніше. Якщо ви хочете зробити кілька отворів, зверніть увагу, що їх повинно бути не більше трьох, якщо діаметр більше 40 см і не більше 2, якщо діаметр 35-40 см.

Після того, як зібрали сік, не забудьте допомогти дереву відновитися: отвір закрийте мохом або воском, це запобігатиме потраплянню в стовбур бактерій. На холоді березовий сік може зберігатися близько 2 діб.

І при застуді, і при радикуліті

Лікарі кажуть, що березовий сік допомагає впоратися організму з авітамінозом, депресією, втомою, слабкістю або неуважністю. Його необхідно пити протягом 2-3 тижнів по три склянки на день перед їжею. Не можна пити березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.

Дослідження підтверджують, що березовий сік містить велику кількість корисний речовин: залізо, кальцій, калій, органічні кислоти, мінеральні та дубильні речовини, фруктозу, глюкозу і фітонциди. Березовий сік допомагає запобігти появі каменів у сечовому міхурі, його корисно вживати при бронхіті, цинзі, туберкульозі, артриті, ревматизмі, радикуліті, захворюваннях печінки і шлунка, а також головних болях і венеричних захворюваннях.

Березовий сік сприятливо впливає на імунітет людини, підвищуючи його опірність до алергічних та інфекційних хвороб. Лікарі рекомендують використовувати березовий сік для протирань при сухості шкіри, екземі. Можна зробити таку маску: змішати 2 ст.л. березового соку з 1 ст.л. сметани і 1 ч.л. меду. Нанести на обличчя і змити через 15 хвилин. Завдяки цій процедурі шкіра стане матовою і свіжою.

Також березовий сік корисний для волосся. Ним потрібно промивати волосся, щоб зникла лупа, з’явився блиск. Для цих цілей добре підходить і настоянка з березового листя.

Як зберігати березовий сік

Березовий сік можна зберігати у вигляді квасу. Щоб його приготувати його нагрівають до 35-40 градусів, додають на кожен літр 3 родзинки і 15 гр. дріжджів, також можна додати лимонну цедру або шматочок лимона. Потім банку або пляшку щільно закривають і залишають на півтори-два тижні. Виходить дуже смачний газований напій!

Є й інший рецепт: на 10 літрів соку додати 50 г дріжджів, сік 4 лимонів, 30 г цукру або меду, родзинки. Далі розлити в пляшки і зберігати 1-2 тижні в прохолодному темному місці. Такий напій може зберігатися кілька місяців.

Наші предки вживали березовий сік і без додавання цукру. Його зазвичай зберігали у великих бочках і ставили на стіл у всі великі свята та застілля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *