Головна > Цікаві факти > Професія – дегустатор чаю

Професія – дегустатор чаю

Професія - дегустатор чаюВсі ми любимо і п’ємо чай. Але мало хто замислюється, що перш, ніж потрапити до нас на стіл, листя чаю проходять перевірку дегустатором. І той, хто п’є цей смачний, духмяний напій, виграє від хорошого смаку – дегустатора.

Дегустатор чаю проводить в день до трьохсот тестів. Для цього у нього повинен був дуже розвинений смак і смакові нерви, не повинно бути нежиті, проблем з горлом, він не повинен курити. Адже чайних плантацій, на яких виробляють листя чаю, більше п’ятнадцяти тисяч по всьому світу. І від вибору дегустатора залежить, який чай або чайну суміш обере та чи інша фірма для продажу. Тому робота дегустатора досить високооплачувана.

Робочий день дегустатора чаю зазвичай починається рано вранці, так як в цей час смакові рецептори найбільш чутливі. Дегустатор йде на своє робоче місце. Приміщення для дегустації зазвичай світле, на столах стоїть необхідний посуд – білі заварювальні чайники і глиняні судини і, звичайно, банки з відповідним сортом чаю.
Сортів може бути різна кількість, але заварюються вони всі однаково. Для заварки беруть 2.86 г чаю на 250 мл води. Тривалість заварки – не менше п’яти хвилин. Після цього дегустатор опускає в чай ​​срібну ложечку і голосно втягує чай. І це не примха майстра. Так потрібно за технологією дегустації. У цей момент чутливі рецептори язика оцінюють смак напою, а піднебіння і ніс перевіряють аромат чаю. А потім рідину випльовує. Після цього дегустатор ще оцінює на вигляд листя чаю і перевіряє їх на запах. Потім виноситься рішення – чи варто купувати цей чай.

На перший погляд, весь процес здається простим. Але при оцінці кожного сорту дегустатор точно знає, звідки надійшов чай, як його збирали і обробляли до і після збору. Кожен чай проходить дегустацію перед закупівлею в країні – виробнику, перед вантаженням на корабель і після розфасовки. Так що професія дегустатора досить цікава, складна і відповідальна. Адже саме дегустатор гарантує, що чай буде смачним.

Кожен покупець вибирає «свій», фірмовий чай, який припав йому до смаку. Адже фірмовий чай іноді включає в себе до двадцяти різних сортів чаю, змішаних між собою. А кожен сорт, що виріс в екзотичній країні, залежить від погодних умов та багатьох інших факторів. І змішувати сорти – це особливе мистецтво. І володіють цим мистецтвом талановиті знавці своєї справи – дегустатори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *