Недостатнє вживання продуктів, багатих на такий мікроелемент, як йод, може призвести до серйозних наслідків. Продукти, багаті йодом, дуже важливі для нашого здоров’я і обов’язково повинні бути присутніми в харчуванні.
Дефіцит мікроелемента може помітно не проявлятися, а в цей час в організмі відбуваються гормональні порушення. «Прихований голод» – так ще називають дефіцит йоду. Більша його частина міститься в щитовидній залозі, входячи до складу її гормонів.
Функції щитовидної залози, відіграють велику роль в організмі. Саме гормони регулюють діяльність багатьох органів, у тому числі головного мозку, серцево-судинної системи, нервової системи, відповідають за імунітет, а також впливають на розвиток дитини.
Добова потреба в йоді дорослої людини становить 100-150 мкг. Потреба зростає до 200-300 мкг при вагітності, годуванні груддю, фізичних навантаженнях.
Симптоми йододефіциту
Деякі симптоми можуть вказувати на дефіцит йоду в організмі, що допомагає вчасно почати вживати продукти, багаті мікроелементом. На недостатню кількість мікроелемента можуть вказувати наступні симптоми: ослаблений імунітет, при якому виникають часті інфекційні і простудні захворювання, головний біль, слабкість, стомлюваність, зниження слуху, погана пам’ять. Ламкість волосся, суха шкіра, руйнування зубів і поганий апетит – все це симптоми дефіциту елементу.
Продукти, що містять йод
Лідируючим продуктом, багатим йодом, є морська капуста. Щоденне вживання 200 г цього продукту покриває добову норму потреби організму. Морська капуста містить інші важливі мікроелементи, вітаміни, пантотенову та фолієву кислоти, білкові речовини та ін.
Ще одним продуктом, багатим на йод, є м’ясо кальмара. У ньому також містяться фосфор, залізо, мідь, вітаміни В6, РР, С, поліненасичені жири. Все це грає важливу роль в збалансованому раціоні харчування.
Дуже багаті йодом і інші морські продукти: тріска, морський окунь, тунець, лосось, креветки та ін. Для отримання добової дози мікроелемента людині досить з’їсти 180 г тріски. Йод присутній в молочних продуктах, овочах і фруктах, наприклад в цибулі, спаржі, томатах, хурмі, винограді.
Яблучні насіннячка містять багато йоду і 5 штук достатньо, щоб заповнити добову потребу.
Варто відзначити, що при кулінарній обробці в продуктах знижується вміст мікроелемента. Особливо це відбувається під час смаження (50-70%), трохи менше при варінні (30-50%).
Органічний йод з продуктів засвоюється краще і довше затримується в організмі, ніж медичні препарати. Але слід мати на увазі, що надлишок елемента може спровокувати гіперфункцію щитовидної залози і порушення роботи нирок. Це може проявлятися в підвищеній пітливості, дратівливості, м’язовій слабкості, атрофії м’язів, депігментації шкіри.
Безумовно, продукти, багаті вітамінами і мікроелементами, в тому числі йодом, вживати обов’язково потрібно. Адже від збалансованого корисного харчування залежить наше здоров’я.