Головна > Цікаві факти > Какао: користь і шкода

Какао: користь і шкода

Какао: користь і шкода

З раннього дитинства ми привчені до какао, яке приносить не тільки користь, але і шкоду. Ми відмовлялися пити молоко з пінкою, але обожнювали солодкий напій, схожий на рідкий шоколад.

Пройшли роки, а ми всі так само любимо какао. Можливо, за те, що воно нагадує нам смак дитинства. Але, як і все хороше при вживанні в надмірній кількості стає поганим, какао відрізняється позитивними і негативними якостями.

Останнім часом концерни, що виробляють какао, викидають на ринок розчинне какао. Не варто помилятися щодо його корисних якостей. Уже той факт, що воно розчиняється в рідині, говорить про наявність безлічі шкідливих хімічних добавок з домішками штучних барвників. Якщо вже балувати себе, свою сім’ю, а особливо дітей, то краще це робити за допомогою натурального продукту, а не його підробки. Нехай навіть і красиво розрекламованої.

Користь від вживання продуктів з какао

Найбільша користь, що дає нам какао – відчуття задоволення і радості життя. Це робота природного антидепресанта – фенілефіламін, який знаходиться в його складі. Випивши чашечку підбадьорливого напою, людина досягає стану працездатності навіть набагато швидше, ніж при аналогічній порції кави.

Крім того, в нього входять залізо, цинк, вітаміни, білок. Вживання продуктів з какао-бобів приносить величезну користь при плануванні вагітності через наявність у них фолієвої кислоти, яка сприятливо впливає на розвиток плода і самопочуття майбутньої матусі. Крім того, в них знаходиться ендорфін, що сприяє хорошому самопочуттю. Відчути користь какао зможуть працівники напруженої розумової праці. Замість того щоб налягати на енергетики для більшої працездатності, бажано з’їсти шматочок шоколаду.

Хвилин через 5 головні болі і втома пропадають, значно поліпшується самопочуття. А про його здатність знижувати тиск давно відомо гіпертонікам, що страждають від підвищеного тиску. Також позитивний вплив продукту експлуатується в косметології. Воно значно покращує загальний стан шкіри, її колір. Тут користь проявляється вже не в прийомі всередину, а в застосуванні численних масок і обгортань.

Шкода, заподіяна какао

Кожна медаль має зворотний бік і шкода від какао пов’язана, насамперед, з надмірним вживанням напою або продуктів з нього. У першу чергу негативний вплив роблять пурини. У малих і середніх дозах цей елемент необхідний для збереження гарного стану генів, переробки білків, течії метаболічних процесів. Надлишок какао завдає шкоди суглобам, стимулюючи відкладення солей. Також сприяє розвитку різних відхилень сечостатевої системи, застою сечової кислоти.

В принципі, існує ціла група представників, яким шкідливе какао. Це люди:

з надмірною вагою
віком до 3-х років
з схильністю до різних захворювань, пов’язаних з нервовою системою
хворим атеросклерозом, цукровим діабетом, склерозом.

Звичайно, багато хто, чуючи міркування про какао, проголосують за користь, а не за шкоду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *