Коли ми говоримо про алкоголь та його вплив на здоров’я людини, то нічого позитивного, швидше за все, сказати не можемо. Дійсно, вже як мантру завчили сакраментальне попередження Мінздраву.
Але алкоголь алкоголю різниця. До того ж, не будемо забувати, що обсяг прийнятого спиртного теж грає роль. Наприклад, жителі Середземномор’я дуже люблять червоне сухе вино. Від них не відстають і французи. При цьому відсоток населення, хворого на алкоголізм, в цих країнах набагато менше, ніж в Україні.
Цивілізована культура споживання міцних напоїв передбачає в основному їх вживання в якості аперитивів. Так, наприклад, невелика доза міцного алкогольного напою (достатньо 20 грамів горілки, віскі, коньяку) сприяє поліпшенню апетиту.
Недарма на світських вечірках гостям спочатку пропонують аперитив і час для невимушеного спілкування, а вже потім запрошують до столу. Однак не рекомендований алкоголь на голодний шлунок. Якщо ви і так хочете їсти, краще дочекатися можливості сісти за стіл, ніж випивати.
Відомо, що алкоголь може дещо знижувати тиск у судинах, що благотворно позначається на самопочутті гіпертоніків. Однак мова йде лише про здорових людей, які можуть витримувати тимчасові нездужання! Якщо ви приймаєте будь-які лікарські засоби для контролю тиску, то поєднувати їх з алкоголем категорично не можна!
Побутує така думка, що міцний дорогий алкоголь не може нашкодити здоров’ю. На жаль, це небезпечна помилка. Ціна алкоголю і його якість жодним чином не грають в плюс. Можлива шкода завжди перевершує одержувану мізерну користь. Але ніхто не буде сперечатися і з тим, що дешеві спиртні напої ще гірші. Якщо алкоголь на підприємствах з високим стандартом якості проходить всі необхідні етапи очищення, то в дешевому спиртному шкідливі домішки і з’єднання залишаються в повному обсязі.