Головна > Мистецтво привабливості > Дієти та схуднення > Збалансоване та правильне харчування

Збалансоване та правильне харчування

Збалансоване та правильне харчуванняПравильне харчування має бути одночасно збалансованим (підібране в правильних співвідношеннях) і забезпечувати вас вітамінами, мінералами і енергією (включати в себе хліб, крупи, м’ясо, рибу, молочні продукти, яйця, фрукти, овочі,  рослинну олію), помірним ( їжі повинно споживатися стільки, скільки витрачатися енергії) і при цьому ще і смачним.

Але як застосувати ці знання на практиці? Щоб виконати всі вимоги, люди що худнуть рахують калорії, вимірюють співвідношення білків, жирів і вуглеводів і т. д. Але ж є варіант і простіший – так звана “модель тарілки”.

Ця система, розроблена фінськими дієтологами, проста, практична і зручна. Використовуючи її два рази в день, ви схуднете на 26 кг за рік.

Сенс системи в тому, що ваша трапеза (тарілка) складається з декількох обов’язкових елементів.

Овочі. Мінімум, половина тарілки повинна бути заповнена овочами. Зменшувати пропорції не можна, так само як і рясно присмачувати дари природи соусами або оліями. Ви ж на дієті, правда?

Гарнір. Займає чверть вашої тарілки. Це може бути картопля, макарони, рис, локшина, гречка і т. д. Для люблячих граничну точність повідомляємо, що чверть тарілки – це 120-150 г гарніру без жирних соусів і надлишку масла. Іноді можна замінити його шматочком цільнозернового або житнього хліба.

Друге. Остання чверть тарілки заповнюється нежирним м’ясом, рибою, яйцями або грибами. Всього не більше 100-120 г.

Дієтологи радять їсти по “моделі тарілки” двічі в день: в обід і ввечері. Перерва між прийомами їжі не більше 4 годин. Тарілку можна урізноманітнити склянкою знежиреного молока або кефіру, житнім хлібом. Допускається побалувати себе десертом – склянкою ягід або фруктами.

В принципі, можливо і вживання цукерок, зефіру без глазурі, шматочка ковбаси в розумних межах для поліпшення настрою. Схуднути вони не завадять, а ви не будете відчувати себе ущемленими і ображеними.

Коли дієта по “моделі тарілки” увійде в систему, і ви виробите свій власний розпорядок прийому їжі, допускається варіювання кількості овочів і білка. Приміром, з’їдений в обід овочевий суп чудово доповнюється нежирним сиром ввечері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *