Головна > Мистецтво привабливості > Дієти та схуднення > Середземноморська дієта: міфи, факти, користь для здоров’я

Середземноморська дієта: міфи, факти, користь для здоров’я

Середземноморська дієта: міфи, факти, користь для здоров'я

При слові “середземноморська” їжа в голову приходять такі страви як піца і паста з Італії, паста з нуту і пита з Греції, але це не зовсім та їжа, яка може стати частиною дієти під назвою “середземноморська”. Правда в тому, що справжня середземноморська дієта складається головним чином з фруктів і овочів, морепродуктів, оливкової олії, цільнозернових злаків, і багато чого іншого – продуктів, які допомагають уберегти себе від серцевих захворювань, деяких видів раку, цукрового діабету та зниження когнітивних функцій. Цю дієту варто спробувати; щоб замінити пепероні і сир рибою і авокадо потрібно докласти зусиль, але незабаром Ви станете на шлях більш здоровою і довгого життя.

Що таке “середземноморська дієта”?

Піца, шаурма, фалафель, лазанья, стейк з ягняти і довгі буханки білого хліба – ось які продукти стали синонімами того, що ми називаємо «Середземноморський». Ми уявляємо собі величезні тригодинні бенкети з безліччю страв і незліченними пляшками вина. Але за останні 50 років, американці та інші народи змінили думку про середземноморське харчування, в якому збільшено споживання м’яса, насичених жирів і калорій за рахунок традиційних місцевих фруктів, овочів, бобів, горіхів, морепродуктів, оливкової олії, невеликої кількості молочних продуктів і пару стаканів червоного вина. Що колись було дешевою можливістю наїстися вдосталь, зараз вважається важкою, нездоровою їжею, яка сприяє розвитку серцевих захворювань, цукрового діабету, ожиріння, та інших хронічних захворювань.

Після Другої світової війни було організовано дослідження Ансел Кіз підстави Майо, яке розглядало харчування і здоров’я майже 13 тисяч людей середнього віку в США, Японії, Італії, Греції (включаючи Крит), Нідерландах, Фінляндії та Югославії. Примітно те, що серед американців, які харчувалися добре, рівень серцевих захворювань був вище, ніж у людей з країн, які постраждали через війни. Населення Криту – найбідніший народ з усіх досліджених – був відзначений самим кращим станом серцево-судинної системи. Це пояснюється наявністю фізичної праці і власної піраміди харчування.

Середземноморська дієта була заснована на традиціях Криту, Греції та південної Італії приблизно в 1960 році, коли в цих країнах рівень хронічних захворювань був найнижчий в світі, а очікувана тривалість життя була однією з найвищих, незважаючи на обмежений доступ до медичних послуг.

Крім харчування, яке в основному складається не з виробничих товарів, а свіжих та вирощених вдома продуктів, невід’ємною частиною середземноморської дієти є щоденні вправи, спільні обіди і насолода від здорової і смачної їжі.

Міфи і факти середземноморської дієти

Середземноморська дієта принесе багато користі організму, але все ж існують деякі непорозуміння з приводу того, як саме скористатися можливістю вести здоровий спосіб життя і жити довше. Далі йдуть деякі міфи і факти про середземноморську дієту.

Міф 1: Харчуватися таким чином дуже дороге

Факт: Якщо Ви готуєте їжу з бобових і сочевиці, як головне джерело білка, і харчуєтеся в основному рослинами і цільнозерновими злаками, тоді середземноморська дієта обійдеться Вам дешевше, ніж страви з м’яса, сиру і бакалійних товарів.

Міф 2: Якщо один стакан вина корисний для серця, то три склянки вина принесуть потрійну користь

Факт: Помірне споживання червоного вина (1 склянка в день для жінок; 2 склянки для чоловіків) звичайно ж, прекрасно відіб’ється на здоров’ї серця, але надмірне вживання алкоголю має протилежний ефект. Більше двох келихів вина нашкодять Вашому серцю.

Міф 3: Середземноморська дієта дозволяє їсти великі тарілки пасти і багато хліба

Факт: Зазвичай населення Середземномор’я не точить величезні порції пасти, як американці. Взаємини, паста зазвичай є гарніром, і кількість становить 0,5-1 чашки. Інша частина тарілки заповнена салатами, овочами, невеликою кількістю м’яса, і можливо, одним шматочком хліба.

Міф 4: Якщо дотримуватися традиційної середземноморської дієти, можна скинути вагу

Факт: Люди, які живуть на Грецьких островах, не сприяють здоров’ю серцево-судинної системи, харчуючись інакше; вони ходять пішки вгору і вниз по крутих пагорбах, щоб дістатися до саду і худоби, часто не купуючи те, що можуть виростити самі. Фізична праця має велике значення.

Міф 5: Середземноморська дієта – це тільки харчування

Факт: Їжа становить величезну частину дієти, так, але не пропустіть інші особливості життя людей Середземномор’я. Коли вони сідають поїсти, вони не сидять перед телевізором і не їдять в поспіху; вони розташовуються на розслаблений, неспішний обід з рештою, що може бути так само важливо для здоров’я, як і їжа на тарілці.

Користь для здоров’я від середноморської дієти

Традиційна середземноморська дієта складається з великої кількості свіжих овочів та фруктів, горіхів, риби та оливкової олії – плюс фізична активність – знижує ризик серцевих хвороб, раку, цукрового діабету, хвороб Паркінсона та Альцгеймера. А тепер докладніше.

1. Захищає від цукрового діабету другого ступеня

Середземноморська дієта багата на клітковину, яка уповільнює травлення і вберігає від стрибків цукру в крові.

2. Профілактика серцевих захворювань та інсультів

Очищені хлібці, виробнича їжа і червоне м’ясо не схвалюються в середземноморській дієті, а от заохочується вживання червоного вина замість міцних лікерів, які напряму пов’язані з серцевими захворюваннями та інсультами.

3. Допоможе Вам стати бути активними

Корисні елементи, придбані за допомогою середземноморської дієти, можуть знизити ризик розвитку слабкості м’язової маси і інші ознаки крихкості майже на 70%.

4. Знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера

Дослідники вважають, що середземноморська дієта може нормалізувати рівень холестерину і цукру в крові і в загальному поліпшити здоров’я кров’яних судин – всі фактори. Які можуть знизити ризик захворювання хворобою Альцгеймера або недоумством.

5. Зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона вполовину

Дотримуючись дієти з високим рівнем антиоксидантів, які захищають клітини від руйнування (окислювальний стрес), ризик хвороби Паркінсона урізаються практично надвоє.

6. Збільшення показника довгожительства

Якщо існує можливість знизити ризик серцевих захворювань або раку, в разі харчування по середземноморській дієті, то смертність в будь-якому віці також знижується на 20%.
Як змінити спосіб життя відповідно з цією дієтою?

Якщо Ви перелякані необхідністю змінити звички у харчування у відповідності зі середземноморською дієтою, ось кілька порад, які допоможуть Вам почати:

– Їжте багато овочів

Спробуйте просто нарізані часточками і политі оливковою олією помідори разом з шматочками сиру фета або приготуйте піцу з болгарським перцем і грибами замість сосисок і пепероні. Салати, супи, овочеві закуски також допоможуть їсти більше овочів.

– Змініть своє ставлення до м’яса

Якщо Ви їсте м’ясо, з’їдайте шматочки поменше. Додайте невеликі шматочки курки в салат або кусочки сиров’яленої шинки до цільнозернової пасти.

– Ніколи не пропускайте сніданок

Фрукти, цільнозернові злаки та інші продукти, багаті на клітковину, відмінно підходять для початку дня і надовго залишать відчуття ситості.

– Їжте морепродукти 2 рази на день

Такі види риби як тунець, лосось, оселедець, сардини багаті на жирні кислоти Омега-3, а ракоподібні, такі як мідії, устриці, і молюски позитивно впливають на здоров’я серця і головного мозку.

– Готуйте вегетаріанську вечерю один раз на тиждень

Якщо Вам допоможе, зробіть понеділки “без м’яса”, уникаючи м’ясні страви в перший день тижня або просто виберіть день, коли будете готувати їжу з бобових, цільнозернових і овочів. Після того, як Ви звикнете до змін, переходите на 2 дня вегетаріанської їжі. Але не налягайте на сир.

– Використовуйте правильні жири

Нерафінована оливкова олія, горіхи, насіння соняшнику, оливки, і авокадо є прекрасним джерелом здорових жирів для щоденних страв. Деякі овочеві олії більш багаті на ненасичені жири – як соняшникова, соєва, кукурудзяна МАСА – більш корисні для серця, а в оливковій олії найбільше ненасичених жирів.

– Їжте трохи молочних продуктів

Їжте трохи сиру або грецького або звичайного йогурту. Переконайтеся, що їсте низькокалорійні або знежирені молочні продукти.

– На десерт їжте свіжі фрукти

Замість морозива або торта, вибирайте полуницю, свіжий інжир, виноград, або яблука.

У своїй статті я постаралася викласти основні моменти, які стосуються середземноморської дієти. Сподіваюся, в чомусь я Вам допомогла. Якщо Ви хотіли б щось додати до вищесказаного – чекаю Ваших коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *