Головна > Мистецтво привабливості > Дієти та схуднення > Розвантажувальні дні: чи потрібні вони?

Розвантажувальні дні: чи потрібні вони?

Розвантажувальні дні: чи потрібні вони?

Про користь розвантажувальних днів ви напевно чули не раз. Прихильники стверджують, що з їх допомогою можна за місяць скинути від 3 до 5 кг. Багато дієтологів наполягають на тому, що для підтримки краси і стрункості розвантажувальні дні потрібні обов’язково. Вони допомагають позбутися зайвих кілограмів, очистити організм від всього зайвого, поліпшити роботу серцево-судинної і травної систем. Щадні розвантажувальні дні корисні навіть жінкам під час вагітності, але, звичайно, в межах розумного.

Такі дні називаються розвантажувальними саме тому, що дають можливість перепочити від великої кількості їжі. Розвантажувальні дні – справжнійструс для організму, вони активізують обмінні процеси, які підсилюють витрату жирових запасів. Хороші ці дні тим, що якщо проводити їх регулярно, то вага залишається в нормі, скинуті кілограми не повертаються. Ще один позитивний момент – такі дні відучують нас їсти, що попало, служать стимулом перейти на раціональне і здорове харчування.

Табу до розвантажувальних днів

Якщо ви страждаєте деякими захворюваннями, пов’язаними з ШКТ, то розвантажувальні дні та окремі продукти можуть бути протипоказані. Перш ніж «сідати» на розвантажувальні дні, потрібно проконсультуватися з лікарем. В іншому випадку вони не принесуть користі і можуть навіть зашкодити.

Ось основні протипоказання:

Яблучні, грейпфрутові і кефірні дні повинні виключити люди з виразкою шлунка, гастритом, підвищеною кислотністю, так як ці продукти розпалюють апетит, підвищують виділення і концентрацію шлункового соку. Цитрусові монодні протипоказані алергікам.
Сметанні, молочні, «солодкі дні» дні не рекомендовані людям, у яких є неполадки з печінкою, жовчним і жовчовивідними шляхами, а також діабетикам.
Кефірно-гречаний день має особливість – володіє сильним проносним ефектом. Цей момент потрібно взяти на замітку тим, хто страждає частими розладами стільця.
Людям, які мають захворювання нирок, протипоказані білкові розвантажувальні дні.
І головне табу – розвантажувальні дні в період загострення хронічних захворювань, годування грудьми, хвороби і навіть невеликого нездужання.
Спірне питання – розвантаження в критичні дні. Якщо ви відчуваєте себе нормально, не відчуваєте болю, запаморочення, то можна спробувати, але краще все-таки перенести, адже організм і так в стресовому стані.

Основні правила розвантаження

Перш ніж робити собі розвантажувальний день, необхідно ознайомитися з правилами, дотримуючись яких, можна підкоригувати вагу, оздоровитися і очистити організм.

Регулярність. Якщо ви вирішили проводити розвантажувальні дні, то вони повинні повторюватися з чіткою періодичністю: раз на тиждень, раз на місяць, приблизно в одні і ті ж дні.
Розвантажувальні дні бажано влаштовувати у вихідні, так як в процесі очищення кількість відвідувань туалету сильно зростає. Також у цей день небажані фізичні та розумові навантаження.
Не варто влаштовувати більше одного, максимум двох розвантажувальних днів на тиждень, це може призвести до того, що організм буде не спалювати, а економити кожну калорію. Тоді вага може повернутися і навіть збільшитися.

Якщо на завтра ви запланували розвантажувальний день, то не потрібно ввечері наїдатися, як востаннє. Легкої вечері і зеленого чаю буде цілком достатньо.
Протягом розвантажувального дня ви повинні їсти один-два основних продукту в загальній кількості від 1,5 до 2 кг і пити велику кількість очищеної негазованої води (1,5-2,5 літра на добу залежно від статури і способу життя). Можна додати зелений чай і неміцний відвар шипшини.
Вся кількість їжі ділиться на 4-5-6 основних прийомів, як кому зручно. У цей день бажано приймати вітамінно-мінеральні препарати, щоб компенсувати їх нестачу.
При плануванні розвантажувальних днів обов’язково потрібно враховувати індивідуальну непереносимість продуктів і протипоказання за станом здоров’я.
Виходити з розвантажувального дня потрібно правильно. Якщо сьогодні ви розвантажувалися, а завтра плануєте вирушити на звану вечерю, організм збунтується, вас чекають неприємності у вигляді нудоти, розлади і т.п. Після розвантажувального дня намагайтеся їсти нежирну, просту і корисну їжу.
Користуватися сечогінними і проносними препаратами під час розвантажувального дня забороняється. Організм і так працює в стресовому режимі не варто його посилювати.

Варіанти розвантажувальних днів: смачно, корисно, різноманітно

Розвантажуватися можна на будь-яких продуктах залежно від того, що кому подобається і підходить. Якщо ви не можете цілий день протриматися на яблуках, не вбивши при цьому домочадців або колег, не варто більше і пробувати. Виберіть щось інше, те, що ви любите і що підходить саме вам: сир, м’ясо, гречку, овочі, молоко, рибу і т.д. У цьому випадку буде і користь і гарний настрій.

Розвантажувальні дні діляться на кілька типів:

вуглеводні, в які ви їсте фрукти, овочі, ягоди, крупи;
білкові дні на молоці, кефірі, сирі, рибі, м’ясі;
в жирові можна їсти сметану, вершки, пити молоко тощо;
комбіновані передбачають вживання продуктів з двох різних груп.

Наведемо кілька популярних розвантажувальних монодієт залежно від типу.

Вуглеводні дні

Гречаний день. Для нього знадобиться 1 склянка крупи . Її можна залити окропом з вечора і їсти в напівсирому вигляді, а можна зварити як звичайну кашу, але без солі і цукру. Їсти протягом дня. Дозволяється додати трохи листових овочів.

Улюблений багатьма варіант – яблучний день. Для нього необхідно приготувати 1,5-2 кг не надто кислих яблук, зелений чай, воду, відвар шипшини. У цей день дозволяється їсти яблука в будь-якому вигляді: сирому, запеченому, пюре. У нього можна додати трохи лимонного соку, корінця петрушки або селери.

Для овочевого дня потрібно запастися парою кілограм помідорів, моркви, капусти, огірків, кабачків або будь-яких інших овочів. Всю кількість розділити на 6 прийомів і їсти у вигляді салатів, заправлених невеликою кількістю рослинної олії і лимонного соку. Морквину можна терти на терку і їсти пюре.

Білкові дні

Це самі ситні дні, вони переносяться досить легко. Якщо ви вирішили розвантажуватися за допомогою білкових продуктів, використовуйте нежирне м’ясо або птицю, рибу, сир, кефір.

У сирний день знадобиться 400-500 грам сиру, кілька столових ложок запарених пшеничних висівок, чай, вода. Дозволяється випити пару чашок натуральної кави з молоком, але без цукру.

Не менш популярний кефірний день, в який потрібно випивати 1,5-2 літри нежирного кефіру. Його можна замінити іншим кисломолочним напоєм: натуральним йогуртом, ацидофільним молоком, кумисом, кисляком.

Для м’ясного дня знадобиться 400-500 грам відвареного або запеченого курячого філе або нежирного м’яса, приготованого без солі. Всю порцію необхідно розділити на однакові частини і їсти протягом дня. На сніданок і вечерю рекомендується випивати по склянці нежирного кефіру або зеленого чаю.
Для рибного дня використовуйте нежирні сорти: окуня, тріски, щуки, судака. 400-500 г відвареної або парової риби з’їдати протягом дня. Вранці і ввечері можна випити по склянці кефіру , зеленого чаю або натуральної кави з молоком без цукру.

Жирові дні

Протягом дня пити по склянці вершків через кожні 3 години. У загальній кількості за день виходить 600 мл . Другий варіант – сметанний день. Знадобиться 0,5 літра сметани, які потрібно розділити на 5 прийомів. Дозволяється випити кілька чашок кави або чаю з молоком без цукру або з цукрозамінників.

Комбіновані дні

У комбіновані розвантажувальні дні можна поєднувати продукти з різних груп, але їх загальна кількість не повинна перевищувати 1-1,5 кг. Наприклад, м’ясо і рибу можна доповнювати листовими і зеленими овочами, сир з фруктами або ягодами, приблизно в такому співвідношенні: 500 грам білків і 500-700 грам вуглеводів.

Загалом, принцип розвантажувального дня ви зрозуміли, продукти можна використовувати будь-які, по вашому розсуду. Кожен з варіантів по-своєму гарний. Розвантажувальні дні кожен раз можна чергувати і видозмінювати. Так вони будуть переноситися набагато легше і принесуть більше користі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *