Головна > Мистецтво привабливості > Дієти та схуднення > Білий чай: ніжні листочки смаку

Білий чай: ніжні листочки смаку

Білий чай: ніжні листочки смакуБілий чай. Майже як білий африканець. Перше питання, яке виникає при звучанні подібної назви – чи назва напою відповідаю кольору напою? Деяка залежність існує, проте забарвлення чаю залежить від ступеня ферментації сировини. У випадку білого чаю вона складає всього п’ять-сім відсотків. Цей незвичний напій діє на організм людини охолоджуючи, саме тому його п’ють в спекотні літні дні.

Що таке білий чай?

Перший чай, про який дізналися люди на Землі, безсумнівно, був білим. Існує стародавня легенда, згідно з якою Божественний Землероб Шень Нун прийшов передати людям знання про рослини планети. Він спробував кілька отруйних трав і відчув нездужання, приліг під кущ або дерево, з листа якого скотилася ранкова росинка і повернула мудрецю сили. Звичайно, кущ був чайним, а нагріта на сонці росинка – природним напоєм, який багато років пізніше люди стали іменувати білим чаєм. Китайці, послухавши порад Шень Нуна, стали збирати і сушити листочки чаю і заварювати цілющий напій.

Індія, Африка та Шрі-Ланка – світові імпортери білого чаю, однак за Китаєм так і залишилася пальма першості по виробництву і продажу цього унікального напою. Чайний лист для майбутнього білого чаю збирають в момент його розкриття, ніжні бутони і висушені на сонці бруньки – сировина для вишуканого напою. Спочатку листочки збирали з усіх чайних кущів, пізніше, в 1885 році вивели особливий сорт рослини, що дає сировину тільки для білого чаю.

Свою назву білий чай отримав завдяки сріблястим ворсинкам на бруньках і зворотному боці листків, які зберігають білий колір після обробки. Пухнастий білий ворс називається «бай хао». Всі інші види чаїв в процесі скручування і ферментації втрачають ці ніжні ворсинки. Існує чотири типи білих чаїв, але тільки два з них вважаються високосортними: «Срібні Голки» (Silver Needles або Yin Zhen) і «Біла Півонія» (White Peony або Bai Mu Dan), для якої збирають «три білих» – бруньки і два найніжніших листочка. Два низькосортних білих чая мають дивовижні назви – «Подарункові Брови» (Tribute Eyebrow або Gong Mei) і «Брови Довголіття» (Longevity Eyebrow або Shou Mei). Ніжні високосортні чаї, на жаль, не переносять транспортування, і на прилавках наших магазинів ми зможемо знайти лише білий чай другого сорту, дуже рідко – «Білу Півонію», хоча напис на коробці буде «обіцяти» «Срібні Голки».

Користь білого чаю

Цей напій був у особливому фаворі у китайських імператорів. Вони цінували білий чай за вишуканість смаку, тонкість і витонченість аромату, за ясність розуму, яке виникає після чаювання. Китайські селяни не могли собі дозволити дорогий чай, бо білим чаєм називали простий окріп.

Білий чай надає охолоджувальний вплив на організм, тому його п’ють жарким літом. Найкраще приготувати чай слабким, ніж міцним, так повною мірою можна відчути його чудовий смак і аристократичний аромат. Білий чай має лікувальні властивості: знижує вміст цукру в крові, як жарознижувальний засіб, сприяє загоєнню ран, зміцнює імунітет. Бактерицидні та антиоксидантні властивості білого чаю в два рази вище, ніж зеленого.

Спосіб заварки білого чаю

Для заварки білого чаю потрібна тільки м’яка вода, температура якої не вище сімдесяти градусів, окропом можна «вбити» живі ніжні листочки. Найкраще джерельну, талу або відфільтровану воду закип’ятити і дати їй трохи охолонути, однак воду гарної якості, не доведену до кипіння, використовувати для заварки білого чаю найкраще.

Для заварювання краще використовувати скляний або глиняний чайник. Через прозоре скло можна насолоджуватися розкриттям тонких ніжно-зелених листочків, а глина збереже смак напою, додасть гармонії. Однак для заварки білого чаю важливо мати індивідуальний чайник, в якому ніколи не заварювали інші чаї. Цей королівський напій дуже примхливий і миттєво забирає залишкові запахи і смак чужих енергій.

Настій білого чаю на вид являє собою блідо-зеленуватий напій. Заварювати ніжні листочки можна багато разів, як зелений чай або улун, проте довго настоювати його не рекомендується, може з’явитися гірчинка. Цукор і солодощі до білого чаю зазвичай не подають, це самодостатній напій, яким можна насолоджуватися, поступово розкриваючи його таємницю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *