Головна > Кулінарні рецепти > Як приготувати смачний шашлик?

Як приготувати смачний шашлик?

Як приготувати смачний шашлик?Для багатьох перші теплі весняні вихідні асоціюються з поїздками на природу і шашликом. Це не просто м’ясо засмажене на шампурах, це – ціла наука і філософія.

Воно раніше у вас хрюкало або мукало?

Способів маринування, приготування, вибору м’яса і смаження шашлику існує незліченна кількість. Слідуючи багатонаціональному досвіду, головне зробити правильний вибір з чого буде готуватися блюдо. Чи то свинина, баранина, телятина, риба або курятина для шашлику повинна бути якісною: м’ясо не повинно бути старим, мерзлим, але обов’язково охолодженим і свіжим.

Важливо також вибрати відповідну частину туші. Для ніжного і соковитого шашлику найкраще підійде свиняча шийка або баранячий окіст. Якщо використовувати свинячий окіст, то приготоване м’ясо буде більш сухим. Зовсім не підходить для шашлику свиняча вирізка, ноги і стегна. Людині недосвідченій найкраще для першого разу вибрати курятину. Це м’ясо дуже смачне, ніжне і до того ж просте в приготуванні. Можна використовувати будь-яку частину, навіть крильця.

Маринад

В основі будь-якого маринаду повинен бути перець, цибуля і сіль. Також використовують і кислі інгредієнти: лимонний, гранатовий соки, вино, кисляк, майонез, кисле молоко. Не додавайте оцту! Його зазвичай використовують в магазинах, щоб приховати неякісне м’ясо, оскільки він перебиває смак і запах.

Для приготування відмінного шашлика в домашніх умовах спочатку пересипте м’ясо великими кристалами солі, потім розім’ятими горошками перцю, потім додайте кільця цибулі. Якщо м’ясо не дуже свіже, налийте небагато рідини. Для смаку до курятини додають вино або молоко, до свинини і телятини – вино, кислі соки або кисле молоко. Маринувати м’ясо потрібно в глиняному, емальованому або скляному посуді. Не можна використовувати для цієї мети алюмінієві ємності, оскільки окис металу, вступаючи в взаємодію з м’ясом і кислотами, зроблять шашлик непридатним для їжі.

Укомплектування

Під час приготування м’яса для смаження приділіть увагу акуратній нарізці шматочків. Не варто нарізати великі шматки, м’ясо може погано прожаритися. Робіть шматки приблизно 5 на 5 см. Курку можна порізати на шматки і разом з кістками нанизати на шампур. Курячі стегенця і крильця жарять також на решітці.

Є деякі хитрощі в приготуванні свинячого шашлику: шматочок на шампурі не повинен мати багато жиру: сало оплавиться і почне пригорати, надаючи неприємний смак.

Нанизуючи м’ясо, не розміщуйте шматочки дуже близько один до одного, між ними нанизуйте кільця цибулі, помідора або перцю. Щоб визначити, чи готовий шашлик, потрібно зробити розріз уздовж: якщо сік прозорий – блюдо готове до вживання. Якщо рожевий – то шашлик ще не готовий, якщо ж його зовсім немає – то ви пересушили м’ясо.

Дрова для шашлику

Для шашлику добре підходить дуб, липа, береза, всі фруктові дерева. Не можна використовувати хвойні породи. Для приготування дичини краще запастися дровами фруктових дерев, для шашлику з баранини і свинини – березовими або вишневими, з телятини – липи, фруктовими деревами або березою.

Рецепт шашлик класичний:

Необхідні продукти:
1 кг баранини або телятини
1 пучок зеленої цибулі
5-6 цибулин
3-4 помідори
При бажанні: барбарис, соус ткемалі (соус зі слив) і лимон

М’ясо нарізати невеликими частинами, покласти в посуд, посипати чорним перцем і посолити, додати кільця цибулі і лимонний сік. Залишити на 3-4 години в холодному місці.

На шампур нанизувати шматки чергуючи з цибулею. Смажити на мангалі 10-15 хвилин повертаючи для прожарювання з усіх боків. Перед подачею прикрасити зеленою цибулею, при бажанні соусом ткемалі і барбарисом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *