Більшість людей під «ранковими» запахами мають на увазі не тільки аромат кави. Домашній затишний ранок пахне свіжою випічкою: круасанами, печивом, булочками.
Месьє круассан
Згідно легенди, відомий французький рогалик вперше з’явився не в Парижі, а в столиці Австрії. Одна з найцікавіших версій говорить, що віденський пекар під час облоги міста турками, запобіг проникненню одного з бусурман в його будинок через підземний хід і на радощах спік булочку у формі півмісяця, який прикрашає турецький прапор. Згідно з іншою версією, винахідниками рогаликів вважаються голландські пекарі, які працювали в кондитерській, відкритій великим шанувальником солодкого Фердинандом I після перемоги над Оттоманською імперією. Тому круасани і отримали свою традиційну форму. Але вироби з крихкого хрусткого повітряного тіста все таки на початку 20 ст. придумали парижани.
Вафлі
Перші вафлі значно відрізнялися від сучасних. Виготовляли їх ще в Стародавній Греції з трав, сиру, а випікали на гарячих каменях. Після винаходу першої вафельниці в середньовічній Європі все змінилося. Пристрій являв собою дві металеві пластинки, між якими розміщався шматок тіста. Випікали вафлі на відкритому вогні.
Вироби, більш схожі на сучасні вафлі, з’явилися в Німеччині на початку 12 століття.
Домашні вафлі можна приготувати і самостійно. Для цього потрібно збити яєчні жовтки, масло, жовтки, цукор, трохи солі, борошно, ваніль і трохи води. Тісто потрібно випікати в вафельниці. Блюдо готувається дуже швидко. Для любителів солоного вафлі можна готувати без цукру. Замість цього можна їх намазувати зверху джемом, медом або кленовим сиропом.
Хрустке пісочне печиво …
Вперше про печиво згадується в 7 століття н.е. Згідно з відомостей істориків, робили його в Персії, але широко вживати почали тільки через кілька століть, коли виникла необхідність в ситній, легкій їжі під час тривалих подорожей. Як виявилося – печиво ідеальний продукт, який можна довго зберігати і до того ж він ідеальний для насичення. Під час морських подорожей на кожному судні був запас печива, яке в будь-який час було готове нагодувати моряків.
Сучасна людина має значно більше можливостей вживати щоранку свіже печінку. Наприклад, зберігати тісто в морозильній камері, а при необхідності випікати вранці свіжі вироби.
Печиво почали вживати в усьому світі тільки в 17 столітті. Рецептура передавалася з покоління в покоління, а розголошення таємниці приготування каралося гільйотиною.
Здобний ранок
Германці рідко обходяться вранці без булочок із здобного тіста. Печуть їх вдома ще з вечора. Для приготування необхідно взяти склянку молока, 100 грам топленого масла, додати 3 склянки борошна і свіжі дріжджі розтерті з цукром і дрібку солі. Накривши тісто плівкою, його ставлять у тепле місце. Вранці залишається тільки дістати тісто, сформувати булочки і випікати їх при температурі 180 градусів.