Головна > Поради > Японський чай і секрети його заварювання

Японський чай і секрети його заварювання

Японський чай і секрети його заварюванняВ Японію чайний кущ і метод обробки його листя завезли з Китаю. Японські чаї, як і багато китайських, є зеленими. Кожен окремий сорт японського чаю володіє своїм оригінальним смаком, несхожим ні на один смак в світі. Японські чаї мають характерний трав’янистий присмак, до того ж у них більше вологи, ніж у китайських чаях. Саме тому рекомендується зберігати японський чай в прохолодному місці. На відміну від китайського пуеру, японські чаї не варто довго зберігати.

Для приготування японського чаю знадобиться:

– Чайник для заварки;
– М’яка вода;
– Японський чай.

Якщо ви хочете в повній мірі розкрити чудовий смак оригінального японського чаю, його слід правильно заварити. Як заварювати японський чай – це окрема наука. Щоб отримати справжню насолоду від завареного правильно японського чаю, використовуйте тільки м’яку воду для заварки. Якщо у вас вдома жорстка вода, можна пом’якшити її шляхом заморожування. Для цього заморозьте воду в підходящій для цього ємності та приберіть білу непрозору середину з отриманого льоду.

Для заварки японського чаю рекомендується взяти чайник з ситечком. Воно може бути достатньо великим, щоб частинки листя потрапили в чашку. Це, звичайно, не принципово, але цілком допускається. Чайник перед заварюванням необхідно прогріти.

Оптимальна температура для заварки може відрізнятися, в залежності від сорту чаю. Для одного з найвідоміших сортів японського чаю – сенча, оптимальна температура для заварки – в межах 55-80 градусів. Чай генмайча (сенча змішаний з рисом) заварюють при такій же температурі. Гекуро – вищий сорт японського чаю, зажадає для заварки воду, нагріту до 50-60 градусів. Як правило, чим сорт чаю вище, тим нижче температура води, яка необхідна для його заварки.

Особливі цінителі японського чаю воліють доводити воду до кипіння, а потім остуджувати до необхідної температури або змішувати воду кімнатної температури і окріп. Змішавши рівні частини води кімнатної температури і киплячої води, ви отримаєте воду з температурою 60 градусів.

Покладіть чайне листя в заварник і залийте водою. На 2 чайні ложки японського сенча знадобиться 150 мілілітрів води. Чай гекуро на таку ж кількість заварки вимагає 100 мілілітрів води.

Почекайте деякий час, поки чай завариться. Зазвичай японський чай настоюється не більше двох хвилин. Чай сенча заварюють від однієї хвилини до півтори, а чай гекуро – дві хвилини. Розлийте весь чай по чашках, нічого не залишаючи в заварювальному чайнику.

Майже всі сорти японського чаю можна заварити по кілька разів, збільшуючи температуру води при кожній новій заварці на десять градусів. Не підходять для багаторазової заварки тільки обсмажений сорт чаю ходзіча і порошковий матчу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *