Головна > Поради > Як уберегтися від нітратів?

Як уберегтися від нітратів?

Як уберегтися від нітратів?Навесні і на початку літа з’являється дуже багато спокус у вигляді свіжих овочів і фруктів. І хоча всі прекрасно знають, що і смак у них кардинально відрізняється від натуральних, і навіть запах, все одно хочеться побалувати себе чимось смачненьким. Зелені огірки, хрустка капуста, ароматний укропчик, червоні помідори – все це радує око і проситься, щоб з них приготували салат. Але наслідки своєї нестримності в бажаннях іноді бувають досить жалюгідними.

Звичайно, перші овочі та фрукти вирощені не в природних умовах, а в теплицях. І щоб все дозріло швидко і виглядало дуже привабливо, в грунт додаються нітрати. Тому ці принадні плоди, які активно продаються в травні і червні, можуть отруювати організм. Про їхню користь взагалі говорити не доводиться. Звичайно, вітамінів в таких овочах і фруктах практично немає. Крім того, плоди обробляють різними хімічними речовинами, щоб вони якомога довше не псувалися і мали товарний вигляд.

Що таке нітрати? Це з’єднання ефіру азотної кислоти і солі. Його попадання в організм, особливо у великих кількостях, може призвести до різних серйозних захворювань. Вони, зокрема, призводять до збільшення щитовидної залози, впливають на роботу серця, порушують роботу нервової системи і найстрашніше – провокують появу різних пухлин. Вже цього достатньо, щоб відмовитися від ранніх фруктів і овочів. Але нітрати містяться і в тих плодах, які виросли в сезон. Звичайно, не в такій величезній кількості, але все ж. Тому дуже важливо навчитися захищати себе від шкідливого впливу цього небезпечного «ворога».

Фахівці рекомендують утриматися від вживання в їжу ранніх овочів і фруктів – це найвірніший спосіб вберегтися від отруєння організму. Якщо ви ведете здоровий спосіб життя і хочеться необроблених плодів, вибирайте заморожені. У них найбільше збережені всі корисні вітаміни. Але якщо ви все ж піддалися спокусі, то хоча б не давайте їсти скоростиглі плоди маленьким дітям і літнім людям. При наявності хронічних захворювань також варто почекати появи натуральних овочів і фруктів.

Потрібно навчитися правильно вибирати плоди. Причому, неважливо – купуєте ви їх в магазині чи на ринку. Якщо їх зовнішній вигляд викликає одне лиш захоплення, не обманюйтеся. Саме практично бездоганні форма і колір – ознака присутності нітратів. Це стосується і розміру плоду. Тому вибирайте овочі та фрукти середнього розміру. А ось коричневі або сіруваті плями, які просвічуються крізь шкірку, можуть виявитися поганим знаком.

Крім того, візьміть на замітку, що небезпечні речовини найбільше нагромаджуються в коренеплодах і листяних плодах. Тому петрушка, кріп, редиска і капуста – все те, що ми так любимо, знаходяться в першій зоні ризику.

Чи можна якось вберегтися від шкідливого впливу «хімічних ворогів»? Існують методи, які можуть істотно послабити їх вплив на людський організм. Не полінуйтеся перед прийомом в їжу обрізати шкірку плоду, а також очистіть його від хвостика і плодоніжки. Ще один дієвий метод – замочити ранні овочі або фрукти на кілька годин у холодній воді. Вона візьме на себе більшу частину нітратів.

Фахівці також рекомендують зберігати скоростиглі плоди не більше двох діб, а в приготованому вигляді і того менше – не більше шести годин. Тому, якщо вам захотілося насолодитися свіженьким салатом, краще відразу ж його з’їсти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *